Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Bácskossuthfalván a világ hetedik legrégebbi Kossuth szobránál is tartottak megemlékezést

2019.03.15
13:44
2019.03.15
20:57
Forrás
Pannon RTV
Március 15-e örökre szent ünnepe lesz a magyar szabadságnak és a magyar nemzetnek- jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az ünnepségen.
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Március 15-e örökre szent ünnepe lesz a magyar szabadságnak és a magyar nemzetnek - ez a meggyőződés tartott meg bennünket az elmúlt 171 évben is és ez a meggyőződés kovácsolt és tart bennünket egybe mint nemzetet - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az ünnepségen. 

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A megemlékezés ökumenikus istentisztelettel kezdődött a bácskossuthfalvi református templomban.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Kossuth parkban a helyiek nevében Seffer Attila tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket: „Hiszem és látom, hogy nekünk az elődeinktől a mai pörgő, modern világban ugyanolyan ihletet és ugyanolyan bátorságot kell merítenünk, hogy mi ezen a szülőföldünkön, ahol születtünk, itt megmaradjunk, ahol a jövőnket el tudjuk képzelni, mert a nemzeti egységben kell, hogy megmaradjunk és nekünk ezen a tájon kell, hogy itt legyünk.”

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Orbán Viktor magyar miniszterelnök határon túli magyarokhoz szóló levelét Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja tolmácsolta.

Juhász Attila, szerbiai mezőgazdasági államtitkár beszédében az összefogás és az egység fontosságát emelte ki.

Pásztor István, a VMSZ elnöke hangsúlyozta, a szabadságharcnak mindig van egy örök érvényű és egy aktuális üzenete. Most is egy szabadságharc közepén állunk, ez az európai parlamenti választásokra való felkészülés, illetve a szavazáson való részvétel - mondta: „Most megint egy szabadságharcnak a kellős közepén vagyunk, ez az európai parlamenti választásokra való felkészülés, illetve a választáson való részvétel. Elemi érdekünk az, mint az egyetemleges nemzet részének, hogy ebből a csatából úgy jöjjünk ki, hogy erős érdekérvényesítő képességünk legyen. Azt gondolom, hogy ez legalább annyira lehetséges, mint 170 évvel ezelőtt szembefordulni a nagy túlerővel. Képes erre a nemzet is, meg azt gondolom, hogy annak részeként képes erre a vajdasági magyarság is.”

Magyarország kormánya nevében Babity János szabadkai főkonzul, a VMSZ nevében Pásztor István elnök koszorúzott, majd a vajdasági politika és közélet képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth-szobornál.

Bácskossuthfalva
Kossuth-szobor
Pásztor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.