Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Becsengettek!

2019-09-02
12:31
2020-02-10
19:06
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság általános iskoláiban 1.318 magyar ajkú elsős kisdiák kezdte tanulmányait. A legtöbb oktatási intézményben ünnepélyes tanévnyitókkal köszöntötték őket.

Izgatottan sorakoztak az első osztályba induló gyerekek a szabadkai Október 10. Általános Iskola bejáratánál.

A gyerekeknek és szüleiknek ünnepélyes tanévnyitóval készült az intézmény, ahol a felsőbb évfolyamok diákjai kedveskedtek egy-egy verssel, tánccal, vagy éppen dalocskával az elsőbe indulóknak.

Az intézménybe összesen 48 elsős kisdiák iratkozott be. Ebből 18 magyar nyelven, 30 tanuló pedig szerb nyelven folytatja tanulmányait a 2019/2020-as tanévben - mondta Đurić-Kiss Melinda, a szabadkai Október 10. Általános Iskola igazgatója: „Minden tanév újdonságokkal jár, nemcsak a szülők, nemcsak a tanulók számára, hanem az intézmény számára is. Kihívások, újdonságok vannak bőven a tanárikar számára, de megpróbáljuk ezekkel felvenni a lépést. Igyekszünk a diákokat minél minőségesebb oktatásban részesíteni.”

Az ünnepélyes tanévnyitón jelen volt Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, aki köszöntőjében elmondta: meg kell becsülnünk a jövőnket, a diákjainkat, a gyerekeinket úgy a társadalomnak, mint a politikának. A beruházásokról is beszélt. Több mint 564 millió dinárt különítettek el eddig az oktatás minőségének fejlesztésére - mondta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, és hozzátette: „Az elsősök valamennyivel többen vannak mint 1.300-an a magyar nyelvű általános iskoláinkban, tehát azokban az iskolákban, ahol magyar nyelven folyik az oktatás részben vagy teljes egészében. Ez a szám csökkenőben van évről évre. Szeretnénk ezen változtatni, a demográfiai intézkedések is ezt célozzák. Azt hiszem nincs messze az az idő amikor ezek a számok nagyobbak lesznek.”

Az ünnepség végén közös fotó készült a gyerekekkel. A program ezután az osztályteremben folytatódott, ahova már a tanítónő kísérte el a gyerekeket.

A szabadkai Október 10. Általános Iskolában az ünnepi tanévnyitó után a tanítónő a gyerekekkel és a szülőkkel együtt az osztályteremben ismerkedős, barátkozós játékokat játszott. A szituációs játékok mind azt a célt szolgálják, hogy megkönnyítsék az iskolakezdést a kisdiákoknak.

A gyerekek közül mégis akadt olyan, aki tartott tőle. András például azt mondta, csak közepesen várta az iskolakedést, mert a most ötödikes tesója nem szerette az iskolát. Dóri viszont nagyon várta már, hogy iskolába induljon, „hogy legyenek barátaim és legyen kedves igazgatónőm.”

A tartományban 555 oktatási intézmény kezdte meg munkáját, 44 iskoláskor előtti intézmény, 382 általános iskola és 129 középiskola. Összesen 232 ezer gyereknek csengettek ma be ismét Vajdaságban.

Nyilas Mihály
tanév
diák
elsős
Október 10. Általános Iskola
Szabadka

Most

08:11, Frissítve: 08:28

Belgrádba látogat Várhelyi Olivér

Az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa a szerb fővárosban mutatja majd be a Szerbia előrelépéséről szóló jelentést - írja a Tanjug.
07:45, Frissítve: 07:55

Enyhül a görög-török feszültség

Az elmúlt napokban enyhült a feszültség Görögország és Törökország között, miután Ankara visszahívta azt a hajóját, amely a görög és ciprusi kontinentális talapzaton kutatott földgáz után.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.