Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Befogadóközpontokba irányítják a migránsokat

2019-12-02
17:28
2020-04-19
18:47
Forrás
Pannon RTV
Az illetékesek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hideg idő beálltával a Vajdaság határ menti részein rekedt migránsokat valamelyik szerbiai befogadóközpontba irányítsák.

Magyarkanizsa község területéről, valamint Nyugat-Bácskából is fokozatosan eltűntek a folyók menti erdőkben és elhagyott épületekben megbúvó illegális bevándorlók.

Zomborban viszonylag nyugalom uralkodik, miután néhány nappal korábban buszokkal mintegy négyszáz illegális bevándorlót szállítottak át, a helyi lakosság nyomására, a preševói befogadóközpontba. Ezek a migránsok korábban a környékbeli erdőkben táboroztak, illetve az elhagyott épületekben. Jelenleg a zombori befogadóközpontban 112-en tartózkodnak, kizárólag családok.

Apatinra nem nehezedett akkora nyomás, mint Zomborra. A közeli Bácskerteshez tartozó, a Duna holtága és az élő folyó mentén húzódó partszakaszon hétvégi házak sokasága áll. Péter István, Apatin polgármesteri tanácsadója szerint ezek között sok az elhagyott, ezekben, és a vízparti erdőkben bújnak meg időnként a migránsok.

Péter István, polgármesteri tanácsadó, Apatin: „Hozzánk, akik eltévednek kisebb csoportokban, azok általában a horvát határt a Dunán keresztül célozzák meg, hiszen itt van, itt folyik a Duna.”

A migránsok csónakot lopva próbáltak a part túloldalára, Horvátországba átjutni. Pár nappal ezelőtt a Szerbiai Belügyminisztérium egy embercsempész bandát számolt fel, akik szervezetten hordták át a Dunán az illegális bevándorlókat - tette hozzá az apatini polgármesteri tanácsadó.

Az újvidéki Đorđe Selih évek óta a Duna holtágának partján húzódó víkendtelepen él. Azt mesélte: néhány napja, miközben a szomszédasszonyával kávézott, kiment, hogy elzavarja a portáján ólálkodó migránsokat. Azok pedig rátámadtak. A fejét több öltéssel varrták össze a kórházban: „Mondom, kimegyek, hogy azt a négyet kidobjam. Aztán látom, hogy a teraszon még 14-en vannak. Rendben, szép lassan kimentek. Aztán, mikor körülnéztem, hát voltak vagy hatvanan.”

Ambrus Ádám bácskertesi halász megmutatta stábunknak, hol bújtak meg az erdőben a migránsok, mielőtt a rendőrség begyűjtötte és elszállította őket. Azt mondta: sok hétvégi házba betörtek és elvitték a takarókat meg a meleg holmit: „A méhésznek összeszedték azokat a lencséket, kivették, zabáltak ott, és én mikor jöttem hozzá, az egyik ott baltával engem ott fenyegetett, az volt a kapunál, vigyázta őket, ezeket ott lent.”

Bár a rendőrség elszállította a migránsokat, időnként most is megjelennek kisebb csoportokban és nekivágnak a Dunának, hogy átjussanak a horvát oldalra - mesélte Ambrus Ádám.

A magyarországi Bácsszentgyörggyel határos nyugat-bácskai Rastina település temetője szinte a határkerítésig húzódik. A helyiek szerint ott is gyakran próbálnak meg átjutni a migránsok, a magyar oldalon viszont folyamatosan járőröznek a határrendőrök.

Zombor központjába egyetlen migránssal sem találkoztunk.

befogadóközpont
befogadóközpontok
Apatin
Zombor
migráns

Most

17:31

Szibériában is meleg volt a június

Rekordmagas volt a júniusi átlaghőmérséklet a szibériai sarkvidéken - ez derül ki az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő kutatóprogramjának adataiból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.