Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A béke hírnöke

2022.12.19
10:42
2022.12.19
11:00
Forrás
Pannon RTV
Idén is eljutott a Pannon RTV székházába a betlehemi békeláng.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tagjai elhozták médiaházunkba a béke hírnökének is nevezett lángot. 1986 óta minden évben egy gyermek lángot vesz a betlehemi örökmécsesből, amit aztán Ausztriába szállítanak. Mára egyre több országba jut el a láng. A cserkészek minden évben gondoskodnak arról, hogy a láng eljusson Vajdaság szinte minden szegletébe.

A betlehemi láng története a XI. századig nyúlik vissza, mikor II. Orbán pápa felhívására az olaszországi Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment, azzal a céllal, hogy a reményt jelképező békelángot elhozzák városuk lakosainak.
Visszatérésüket a pápa már nem élte meg. A lovagok ugyanis három évvel később, 1099-ben épp karácsony előtt érkeztek csak vissza Firenzébe, az út viszontagságaitól megtörve. A békelángot a helyi katedrálisban helyezték el, az emberek innen vitték tovább saját otthonaikba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, amelyet egyenesen Krisztus szülőhelyéről hoztak.

A betlehemi láng újkori története Ausztriában kezdődött 1986-ban. Valójában nem a cserkészek indították újra útjára, akik azóta is az egész világon terjesztik, hanem Linz város egyik televíziós karácsonyi műsorának alkotói, akik ezzel próbálták felhívni az emberek figyelmét egy sérült gyerekek megsegítésére szervezett rendezvényre. 1989 karácsonyán a hagyományt a helyi cserkészek folytatták, akik a lángot a posztkommunista országokba is elvitték.

Azóta évről évre Bécsből - cserkészek kíséretében - rendszerint egy-egy gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol egy hatalmas és nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral, vagy akár gyalog is szállítják, és adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen.

Ezt a hagyományt a vajdasági cserkészek is nagy lelkesedéssel ápolják.

A betlehemi láng elsősorban arra emlékeztet, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, és szeret minket. Ugyanakkor a láng a béke hírnöke is (német neve Friedenslicht - “békeláng”), hiszen Betlehemben Jézus születésekor az angyalok énekükben békességet kívántak minden embernek (Lk 2, 14). A láng tehát Isten szeretetének és békéjének üzenetét hordozza. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani. Az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és szeretet jele ez a láng.

Csatolmányok
betlehemi-lang.doc
Betlehemi Békeláng
Pannon Médiaház

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű