Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

A Bethlen Gábor pályázatairól tájékoztatták az érdekelteket Szabadkán

2018-12-06
20:10
2018-12-07
07:58
Forrás
Pannon RTV
Több mint száz szervezet, egyesület és intézmény képviselőjét érdekelte a pályázati lehetőségekről és az elszámolások gyakorlati tudnivalóiról tartott tájékoztató előadás Szabadkán.

Évi 80 millió forinttal támogatja a Szekeres László Alapítványon keresztül a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a vajdasági magyar civil szervezeteket. A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény fontosnak tartja, hogy minden évben pályázzon a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázatokra. Hiszen az intézmény két alappillére az oktatás és a kultúra. A regionális és központi pályázati kiírásokra is jelentkeznek, hogy ezáltal is bővíthessék, gazdagíthassák kulturális kínálatukat - emelte ki az intézmény igazgatója. 

Nadrljanski Tornai Erika, igazgató, Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, Magyarkanizsa: „Ezek a tájékoztató napok pedig azért nagyon jók, hogy a pályázati elszámolások újdonságaira is fény derüljön, hiszen az elszámolásokat már egy központi adatbázisban, egy felületen kell végezni, és ez a program majdnem minden évben tartalmaz újításokat is és, hogy a munkánk könnyebb legyen, az elszámolás pedig gördülékenyebb. Ezért jók ezek a tájékoztató napok, hiszen első kézből kaphatunk válaszokat a kérdésekre.”

A nyílt pályázatok megjelenését követően tartják meg minden évben, Vajdaságban is, a tájékoztató napot - hangsúlyozta Pappné Popovics Judit. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Pályázati Programok Osztályának vezetője hozzátette, az elsődleges cél, hogy az érdekeltek minden szükséges információt megkapjanak: „A pályázati felhívások tartalmilag nem változtak, tehát a szakmai része hasonló, technikai apróbb változások vannak az elszámolást illetően, ami hamarosan aktuálissá válik a 2018-as támogatások esetében.”

2019-től könnyítésnek számít, hogy a döntést követően támogatói okiratot adnak ki a támogatott pályázóknak, így gyorsabb lehet a folyósítás. Pappné Popovics Judit, Pályázati Programok Osztálya, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.: „Ezzel is szeretnénk egy kicsit meggyorsítani azt a folyamatot, amikor a döntést követően a támogatási összeg is a támogatott számlájára kerül.”

A központi pályázati felhívás esetén a keretösszeg 700 millió forint, a határidő pedig december 19-e 14 óra. A regionális vajdasági felhívás keretösszege 80 millió forint és december 21-ig lehet pályázni. Ez utóbbit évi, csaknem 500 délvidéki pályázó között osztják szét, kisebb összegekben - mondta Fejsztámer Róbert. A Szekeres László Alapítvány elnöke hozzátette: ez rendkívül fontos a civil szervezetek programjainak megvalósításában: „Főleg a kisközösségeket, de ugyanígy a nagy közösségeknek a rendezvényeit is életben tartják, a hagyományokat megőrzik. A civil szférából jövő támogatást élvezők, legyen az kulturális vagy ifjúsági egyesület, civil szervezet vagy bármiféle más olyan civil társulás, akik ezeket az eszközöket használják, én úgy gondolom, hogy nekik minden évben ez egy fontos kiegészítő támogatás lehet.”

A pályázók száma évről évre növekszik. Ezt a támogatást életben kell tartani és a magyar kormány lehetőségeihez mérten akár növelni is lehetne - tette hozzá Fejsztámer Róbert.

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Szekeres László Alapítvány

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.