Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Bezárhatják a bihaći és velika kladušai befogadóközpontokat

2019-02-15
12:29
2019-02-15
17:51
Forrás
Pannon RTV
Továbbra sem tudni, hogy mi lesz a sorsa annak a több ezer migránsnak, akik most még a bihaći és a velika kladušai befogadóközpontokban élnek.

A boszniai Una Sana kantonban megalakult válságstáb azzal a kéréssel fordult az ország védelmi minisztériumához, hogy a katonaság, vagy a rendőrség emberei vegyék őrizetük alá a befogadóközpontokat, ellenkező esetben az objektumokat bezárják, a migránsokat pedig elszállítják. A kérésre konkrét válasz eddig nem érkezett, a 10 napos határidő ma jár le.

A migránsok közül már sokan tudnak arról, hogy hamarosan bezárhatják azt a bihaći, illetve velika kladušai tábort, ahol jelenleg tartózkodnak. Őket pedig autóbuszokkal a tervek szerint Szarajevóba szállítanák. Mint mondják, ők innen csak Horvátország felé akarnak menni, nem pedig vissza Szarajevó irányába: „Európába, Horvátországba akarok menni. Nem megyek vissza Szarajevóba. 7 vagy 8 napon keresztül gyalog jöttem Szarajevóból Bihaćra. Európába akarok menni. Miért akarnak minket visszaküldeni Szarajevóba?”

A városban portyázó migránsok sok gondot okoznak. Egy helyi nő arról mesélt, hogy hozzá is betörtek, emiatt nagyon fél: „Ezek az emberek bűnözők. Azok is bűnözők, akik beengedik őket. Nem vagyunk biztonságban. Betörtek a házamba. Itt mennek mögöttem. Benn aludtak az istállómban. Lopnak, nem vagyok biztonságban. Védelmet kérek, és hogy ezt valahogy oldják meg.”

Az Una Sana kanton rendőrségének szóvivője elmondta, egyelőre nem kaptak semmilyen rendeletet, hogy intézkedjenek a befogadóközpontok kiürítésével kapcsolatban. Ale Šiljdedić hozzátette, a migránsok továbbra is gondot okoznak Bihaćon és Velika Kladušán. Több olyan bűncselekményt is regisztráltak, amikor migránsok autókat loptak el a helyi polgárok udvarából, amellyel a horvát határhoz utaztak. A szóvivő hozzátette, ezekhez az esetekhez, az is hozzájárult, hogy a tulajdonosok nem vették ki a kulcsot a gépjárművükből.

Ale Šiljdedić, rendőrségi szóvivő, Una Sana kanton, Bosznia-Hercegovina: „Amennyiben előáll ez a helyzet, vagyis a kanton területén tartózkodó migránsok áthelyezését kérik tőlünk, akkor a rendőrség készen fog állni arra, hogy elvégezze a feladatot. Egyelőre azonban senkitől sem kaptunk erre felhatalmazást.”

A boszniai Una Sana kanton területén jelenleg mintegy ötezer migránst tartanak nyilván, számuk azonban ettől is többre tehető, hiszen sokan közülük a helyi polgárok házaiban illegálisan tartózkodnak. A kanton vezetése arra szólította fel a lakosokat, hogy jelentsék be szomszédjukat, vagy ismerősüket, ha migránsok tartózkodnak náluk.

Bihać
Velika Kladuša
migránsok

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:44, Frissítve: 20:53

Békés tüntetés volt Szabadkán

Egy közösségi oldalon megjelent felhívásra nagyjából száz szabadkai polgár csatlakozott a belgrádi tüntetésekhez csütörtökön este az észak-bácskai városban.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.