Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Birtokba vették a tanulók a topolyai diákotthont

2021.10.18
07:26
2021.10.18
16:55
Forrás
Pannon RTV
Megnyitotta kapuját lakói előtt a topolyai diákotthon, beköltözhettek a tanulók.

A három helyi középiskola főként a más községekből érkező diákok számára válhat vonzóvá, ugyanis korszerű kollégiumban lakhatnak ahelyett, hogy mindennap utazniuk kellene.

Pannon RTV/Gál Hermina

Mintegy 80 diák költözhetett be vasárnap délután a 102 férőhelyes topolyai kollégiumba. A diákokat konyhával és fürdőszobával ellátott kétágyas szobák várták. Egyébként a topolyai diákotthon felkerült a szerbiai kollégiumok listájára, ami azt jelenti, hogy a pénzelését az oktatási minisztérium meghatározott rendszeren keresztül oldja meg. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek az ellátás 20 százalékát kell fedezniük, a többit pedig az állam finanszírozza.

Pannon RTV/Gál Hermina

Az óbecsei Pataki Patrik szeptemberben Topolyán lakott egy bérelt szobában. Az édesanya elmondta, ez mintegy 200 euróval nagyobb kiadást jelentett a család havi költségvetésében.

Pataki Kornélia, szülő, Óbecse: „Azt remélem, hogy nem kell neki majd melegíteni az ételt. Bent fog lakni, várja majd a reggeli, vacsora. Ő nem válogatós, úgyhogy azt hiszem, hogy nagyon meg fog felelni neki.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Édeskáposzta marhahússal, bécsi szelet, csirkecomb krumplipürével, francia- és orosz saláta, gyümölcs, sőt desszert is. Változatos menüvel várja majd lakóit a kollégium két főszakácsa négy segítőjével.

Pataki Patrik, diák, Óbecse: „Nagyon tetszik ez a kolesz egyelőre. Könnyebb, hogy nem kell mindennap utaznom.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Szenttamásról utazott mindennap a Topolyai Mezőgazdasági Iskolába Móricz Mirella. Most a második emelet egyik szobáját osztja meg egy másik tanulóval. A diákoknak tanuló-, és társalgószobákat is kialakítottak, valamint van televízió és internet is: „A szobák nagyon szépek. Az fantasztikus, hogy csak ketten vagyunk egy szobában. Saját fürdőnk van, szóval tényleg nagyon jó.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A bentlakók biztonságára és a házirend betartására éjjel-nappal négy nevelő és egy pedagógus felügyel majd. Sőt, a fiatalok két kötelező foglalkozást is választhattak a felkínált ökológia, irodalom, informatika és valamilyen sport közül.

Barna Boglárka, vezető, Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon: „Igyekeztünk minél több aktivitást felajánlani a diákoknak, különböző szakköröket. Abban a helyzetben vagyunk, hogy a gyerekek délelőtt és délután járnak iskolába, ezért csináltunk egy házirendet, ahol szépen beosztottuk, levezettük, hogy mikor mit lehet csinálni. Itt vannak a nevelők, akik követni fogják őket.”

Szabadkáról, Óbecséről, Szenttamásról, Temerinből és Újvidékről is érkeztek középiskolások a kollégiumba. Még 12 szabad helyre lehet pályázni.

Horváth Zsolt, igazgató, Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon: „Nagy jelentősége van abban, hogy az iskola fennmaradjon, csakúgy mint a gimnázium, a Sinkovics József Műszaki Középiskola is. Mert mind a három középiskolából jöhetnek ide diákok, pályázhattak és egy páran már be is költöztek a másik két iskolából. A legtöbben a mezőgazdasági iskolából vannak, mert hozzánk jönnek legtöbben más községekből. De várjuk szeretettel a másik két középiskola diákjait is.”

Az igazgató elmondta, a mezőgazdasági iskolában már idén tapasztalható a diákotthon kedvező hatása. Egyes osztályokban megnőtt a tanulók létszáma. Az állategészségügyi technikusi szakirányon például eddig 10-15 magyar diák tanult, idén ez a szám több mint 30-ra emelkedett.

Topolya
diákotthon
topolyai diákotthon
Horváth Zsolt

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű