Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bölcsességfog - van, de minek?

2021.06.08
22:41
Forrás
Pannon RTV
Evolúciós hagyatékunk, mely csak bosszúságot okoz, hasznot nem hoz. Mihez kezdjünk a bölcsességfogunkkal - húzassuk ki, vagy őrizgessük, amíg csak lehet? Milyen gondokat okozhat, ha nem kezelik időben?

A bölcsességfog gyakorlatilag a harmadik őrlőfog, amelyekből állcsontonként kettő lehet.  Felépítését tekintve nem különbözik a többi fogtól. Gyökérszámát tekintve ez a legváltozatosabb fog, 1-5 foggyökere is lehet. Funkcióját tekintve mára, a táplálkozási szokások változásával már egyre kevesebb szerepe van.

Pannon RTV

Vannak olyan személyek, akiknél még a fog csíra sem alakul ki, így utólag sem nőhet ki a bölcsességfog. Sokaknál azonban nincs hely már a szájüregben arra, hogy előtörjön az állkapocsból, ilyenkor vagy csak félig törik elő az ínyből vagy teljesen az állkapocsban marad.

Pannon RTV

A bölcsességfog rágófelszínének barázdái sokkal mélyebbek, mint a többi fogé, ezért nehezebb kitisztítani, az ételmaradék is könnyebben, mélyebbre húzódik, ezért a nem megfelelő tisztítás miatt elkezdhet szuvasodni.

Pannon RTV

Nagyon gyakran indirekt tudják diagnosztizálni a bölcsességfogak jelenlétét, mégpedig úgy, hogy a jelenlévő fogak egymásra való torlódását figyelik meg, ekkor általában azok eltávolítására kerül sor.

Pannon RTV

A varratok kiszedése a sebészeti beavatkozás után egy héttel történik, ekkorra a duzzanat is csillapodik.  A műtét és a gyógyulási idő kisebb fájdalmakkal járhat, mint a visszatérő panaszok.

Ha nincsenek még panaszaink, abban az esetben is ajánlott a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatok alkalmával a bölcsességfogak állapotának ellenőrzése is, mert csak így tudjuk időben elkerülni azt, hogy komolyabb problémákat okozzon életünkben.

fog
fogászat

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.