Ugrás a tartalomra
Info TV/Csendir Viktor

Bőséges, de drága a gyümölcs- és zöldségkínálat a piacokon

2020.05.22
12:52
2020.05.24
18:32
Forrás
Pannon RTV
Árcsökkenésre majd csak júniusban számíthatnak a vásárlók, viszont a termelők szerint a két hónapos kiesést a magasabb árak sem hozzák vissza.
Info TV/Csendir Viktor

Friss zöldségektől és gyümölcsöktől roskadoztak a pultok a magyarkanizsai piacon. Bőséges volt a kínálat mindenből, viszont igen borsos árat kell még fizetnünk a friss zöldségekért.

Info TV/Csendir Viktor

Jánosi Károly is a piacon vásárolt. Meg van elégedve a termékek minőségével, viszont drágának tartja őket: „A kínálat, az úgy látom, megfelelő lenne, kicsit az áraknál azért úgy meglepődtem. Mondjuk rá, egy kiló krumpli 80 dinár, egy kiló alma 130-40 dinár, de ugyanez történik az áruházakban is, hogy robbanásszerűen az árak megugrottak, és most a piacon is ezt látom.”

Info TV/Csendir Viktor

Jelenleg egy kiló uborkáért 100 dinárt, a paprikáért 200-250 dinárt, a paradicsomért 160 dinárt, az eperért 200-350 dinárt, a zöldségért és a répáért pedig 50-120 dinárt kérnek a termelők.

Info TV/Csendir Viktor

Az adorjáni Bábinszki Mónikáék piaci pultjánál is szinte minden megtalálható. Elmondta, ilyenkor a legbőségesebb a kínálatuk: „Friss paprika, paradicsom, uborka, van még saláta, hagyma, újhagyma, régi és újkrumpli, különböző zöldségfélék. Az árak relatív jók.”

Info TV/Csendir Viktor

Bábinszki Jószef termelő szerint hiába magasak most a piaci árak, akkor, amikor igazán kedvező árért tudták volna eladni terményeiket, a kialakult járványhelyzet miatt nem lehetett piacra járni. 30 ezer fej salátát kellett visszadolgoznia a földbe, ezért hatalmas kieséssel számol a termelő az idei évben: „Nagyon-nagyon visszaestünk, nagyon nagy hátrányunk lett. Nem csak az árakkal, hogy vissza kellett dolgozni a salátát, hanem ez késleltetett bennünket a primeráruval is. Amit jó áron el tudtunk volna adni és vártuk az utolsó pillanatot, hogy majd el bírjuk adni a salátát is, de a primeráruból így szinte kiestem. Én így vagyok, hogy más hogy van, azt nem tudom.”

Info TV/Csendir Viktor

A termelő hozzátette, mire beérik a jelentősebb mennyiségű paprika, amit ültetett, addigra a piaci árak is leesnek, amire várhatóan júniusban kerül majd sor.

piac
ár
Magyarkanizsa
zöldség
gyümölcs

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.