Ugrás a tartalomra
Info TV/Csendir Viktor

Bőséges, de drága a gyümölcs- és zöldségkínálat a piacokon

2020-05-22
12:52
2020-05-24
18:32
Forrás
Pannon RTV
Árcsökkenésre majd csak júniusban számíthatnak a vásárlók, viszont a termelők szerint a két hónapos kiesést a magasabb árak sem hozzák vissza.

Friss zöldségektől és gyümölcsöktől roskadoztak a pultok a magyarkanizsai piacon. Bőséges volt a kínálat mindenből, viszont igen borsos árat kell még fizetnünk a friss zöldségekért.

Jánosi Károly is a piacon vásárolt. Meg van elégedve a termékek minőségével, viszont drágának tartja őket: „A kínálat, az úgy látom, megfelelő lenne, kicsit az áraknál azért úgy meglepődtem. Mondjuk rá, egy kiló krumpli 80 dinár, egy kiló alma 130-40 dinár, de ugyanez történik az áruházakban is, hogy robbanásszerűen az árak megugrottak, és most a piacon is ezt látom.”

Jelenleg egy kiló uborkáért 100 dinárt, a paprikáért 200-250 dinárt, a paradicsomért 160 dinárt, az eperért 200-350 dinárt, a zöldségért és a répáért pedig 50-120 dinárt kérnek a termelők.

Az adorjáni Bábinszki Mónikáék piaci pultjánál is szinte minden megtalálható. Elmondta, ilyenkor a legbőségesebb a kínálatuk: „Friss paprika, paradicsom, uborka, van még saláta, hagyma, újhagyma, régi és újkrumpli, különböző zöldségfélék. Az árak relatív jók.”

Bábinszki Jószef termelő szerint hiába magasak most a piaci árak, akkor, amikor igazán kedvező árért tudták volna eladni terményeiket, a kialakult járványhelyzet miatt nem lehetett piacra járni. 30 ezer fej salátát kellett visszadolgoznia a földbe, ezért hatalmas kieséssel számol a termelő az idei évben: „Nagyon-nagyon visszaestünk, nagyon nagy hátrányunk lett. Nem csak az árakkal, hogy vissza kellett dolgozni a salátát, hanem ez késleltetett bennünket a primeráruval is. Amit jó áron el tudtunk volna adni és vártuk az utolsó pillanatot, hogy majd el bírjuk adni a salátát is, de a primeráruból így szinte kiestem. Én így vagyok, hogy más hogy van, azt nem tudom.”

A termelő hozzátette, mire beérik a jelentősebb mennyiségű paprika, amit ültetett, addigra a piaci árak is leesnek, amire várhatóan júniusban kerül majd sor.

piac
ár
Magyarkanizsa
zöldség
gyümölcs

Most

20:33, Frissítve: 22:01

Hamilton nyert, Grosjean rémes balesetet szenvedett

Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte ma a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, amelynek rajtja után a francia Romain Grosjean ijesztő balesetet szenvedett, de kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket.
19:27, Frissítve: 19:57

A Partizan legyőzte a TSC-t

4:0-s vereséget szenvedett a topolyai TSC Zentán a Partizantól a szerb labdarúgó Szuperliga 16. fordulójában.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.