Ugrás a tartalomra
FoNet/A szerb kormányfő kabinetje/Slobodan Miljević

Brnabić: Nehéz helyzetben vagyunk, de megbirkózunk vele

2020-07-15
22:00
2020-07-16
10:01
Forrás
Vajdasági RTV, Novosti
A járványügyi helyzet nagyon bonyolult, az egészségügyi rendszer túlterhelt, sok a fertőzött, és ezért sokakat is tesztelnek - jelentette ki Ana Brnabić.

Szerbia miniszterelnöke elmondta, az országban összetett a helyzet, de kezelhető. Kiemelte, a rendkívüli állapot és a kijárási tilalom újbóli bevezetése - amelynek ötletét személy szerint nem vetette el végérvényesen - jelentené a leghatékonyabb harcot a koronavírus ellen. Ám ezen intézkedések bevezetéséhez a válságstáb minden tagjának a beleegyezése szükséges.

Folyamatosan kapcsolatban állunk a partnerországokkal, a helyzet kritikus, de nem annyira, hogy ne tudnánk kezelni - tette hozzá Ana Brnabić. Hangsúlyozta, az egész világban robbanásszerűen növekszik a megbetegedések száma, senki se számított arra, hogy a nyári hónapokban is ennyire jelen lesz és keringeni fog a vírus.

Ez az egész társadalom harca, nem csak a kormányzaté és a válságtörzsé, nem helyénvaló a szakmába vetett bizalom aláásása - húzta alá. Leszögezte, március óta sosem voltak maximális számban kihasználva a lélegeztetőgépek, több mint 500 van belőlük raktáron. 

Ideiglenes kórházak nyílnak, a betegeket oda helyezik el, ahol van hely, és az az egyik cél, hogy az új igazolt fertőzöttek napi száma csökkenjen.

Keddig a megbetegedések száma négy napon keresztül esett, de ekkor megváltozott, és már növekvő tendenciát kezdett mutatni Belgrádban, úgy mint Újvidéken, Šabacban és Užicében is. A szerb kormányfő végül kiemelte, a tüntetések utáni hatodik napon indultak emelkedésnek a számok.  

Ana Brnabić
járvány
koronavírus
egészségügyi
rendszer
túlterhelt

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.