Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Búcsú van ma Kishegyesen

2018.07.29
16:10
2018.07.29
17:14
Forrás
Pannon RTV
A helyi római katolikus templom védőszentje, Szent Anna napjához legközelebb eső vasárnap nagy ünnep a falu életében.

Ilyenkor minden házhoz vendéget várnak, hazajönnek az elszármazottak, elvándoroltak és a környékbeli rokonok, barátok is a településre látogatnak. Vasárnap, az ünnepi szentmise után mintegy száz ló részvételével lovasfelvonulást csodálhatott meg a közönség, de volt néptáncműsor és tűzoltóbemutató is.

Kishegyesen már hagyomány, hogy az ünnepi szentmise végére lovas felvonulás érkezik a falu központjába majd a kopjafánál parádéznak. A Vajdaság egész területéről érkező száz hátas és fiákeres ló látványában gyönyörködhettek a nézők.

A lovasfelvonuláson kívül a búcsú-napi sokadalom csikós-bemutatót is láthatott.

A falu gyermek néptánccsoportjai is felléptek.

Végső Dudás Erika, Kishegyes: „Nagyon készülődünk, már alig várjuk ezt az eseményt, a falu legalább megmozdul, a fiatalok fellépnek, a lányom is már hetedik éve néptáncos, harmadik éve, hogy itt a kopjafánál fellépnek.”

Pannon RTV/Kovács Róbert/korábbi felvétel

Lajtoskocsival és egyenruhában érkeztek a helyi önkéntes tűzoltók, hogy bemutassák, hogyan is nézett ki régen a tűzoltás.

Kurin Ákos, alelnök, Maronka Károly ÖTT, Kishegyes: „Ez nyugaton nagyon nagy hagyomány, itt Vajdaságban mi vagyunk az egyetlen olyan csapat, aki hagyományőrző tűzoltással foglalkozik, és most kis falunkban is be szeretnénk mutatni, hogy milyen versenyekre szoktunk járni.”

A búcsú alkalmából egész héten tartalmas színes programmal várták a vendégeket és a helyieket egyaránt. A szervezésben az egész falu részt vesz.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Sándor István, a rendezvényfolyam egyik koordinátora: „Anna-napkor, ahogy mondani szokás Kishegyesen, megduplázódik a falu lakossága, és ez a mai napon is így történik, ilyenkor látogatnak haza a családok, az elszármazottak és nem csak a családokhoz látogatnak, hanem kijönnek azokra a programokra is, amelyeket a civil szervezetek a helyi közösség közös szervezésében bonyolítanak le.”

A jellegzetes kirakodóvásár sem maradt el, valamint koncertekkel, zenés-táncos mulatsággal várták vasárnap Kishegyesen a búcsúba látogatókat.

 

Kishegyes
Anna-nap
búcsú

Most

Népszerű