Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Búcsút tartottak Moholon

2022.10.03
13:35
2022.10.03
15:37
Forrás
Pannon RTV
A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.

Az eseményről október első vasárnapján, az ünnepi nagymisén emlékeztek meg, emellett a templom körül kirakodóvásárt is tartottak.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szeptember 29-én Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalokat ünnepli a katolikus egyház. Szent Mihály a mennyei hadak vezére. Hűsége Isten iránt megingathatatlan. A haldoklókat is az ő oltalmára bízzák.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Megtelt a moholi Szent György-templom hívekkel, akik a Szent Mihály-kisbúcsú ünnepére érkeztek. Szent Mihály a falu egykori zárdaiskolájában a kápolna védőszentje volt. Az épület a mostani általános iskolához tartozik, a valamikori kápolna oltára pedig a plébánián talált méltó helyet. A moholi hívők így két búcsúval is rendelkeznek.

Világos Miklós moholi plébános: „Moholon nagyon szép két búcsú van, nagyon szépen keretbe foglalja az évet, mert a régi parasztemberek Szent Györgykor, a templom nagybúcsújának napján kezdték a mezőgazdasági évet és Szent Mihálykor, ami ugye a zárdaiskola kápolnájának az oltára volt, akkor fejezték a mezőgazdasági évet, tehát búcsúval kezdték a munkát és búcsúval fejezték a munkát.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Október a rózsafüzér hónapja is egyben, amikor a hívek a rózsafüzér imádkozásával különösképpen megtisztelik a Boldogságos Szűz Máriát. A Rózsafüzér Királynője, melyet a katolikus egyház október 7-én ünnepel, a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok szentelt és felajánlott fogadalmi napja is, amiről a vasárnapi szentmisén is megemlékeztek.

Mohol
búcsú
Szent Mihály napja
Szent György-templom
Világos Miklós

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.