Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Csantavéren a magyarországi Katolikus Karitász orvosmissziója

2022.09.25
13:52
2022.09.25
16:10
Forrás
Pannon RTV
Ingyenes szűrővizsgálatokat szervezett a magyarországi Katolikus Karitász orvosmissziója Csantavéren.

A gyerekek fogorvosi, szemészeti és ortopédiai vizsgálatokon vehettek részt, míg a felnőtteknek nőgyógyászati rákszűrésre, EKG-vizsgálatra, vérnyomás és vércukorszint mérésre volt lehetőségük. A vizsgálatokra a hétvége folyamán több százan érkeztek.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Ivšić Nemes Anna ottjártunkkor két kislányával fogászati vizsgálaton volt. Az édesanya örült a lehetőségnek: „Nem olyan régen költöztünk Csantavérre, kellemesen meglepődtem, hogy ilyen helyzet adódott, amit ki tudtunk használni. Mint minden szülő, féltjük a gyermekeket, reméljük azt, hogy jól neveljük őket, és persze egészségügyileg is tudjuk őket segíteni. Ezáltal, ha van olyan személy, aki ezt igazolja, hogy jól csináljuk és minden rendben van, ez egy nagy megkönnyebbülés szerintem minden szülő számára.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A szűrővizsgálatokat a Hunyadi János Általános Iskolában szervezték meg. Július óta zajlott a munka, hogy ezen a hétvégén minden rendben folyjon.

Pásztor Natália, tag, Caritas, Csantavér: „Hatalmas az érdeklődés, mert az az igazság, hogy ezt hetekkel ezelőtt, amikor megtudtuk a pontos dátumot, elkezdtünk szervezkedni. Én először is az olyan helyzetben lévő családokat kerestem meg, akik nehezebben tudják a napi betevőjükre megteremteni a pénzt.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A magyarországi Katolikus Karitász orvosmissziójának fő célja, hogy a határon túli magyaroknak ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat biztosítson. Mindezt úgy, hogy saját anyanyelvükön részesülhessenek orvosi ellátásban.

Dr. Vojcek László, a magyarországi Katolikus Karitász orvosmissziójának vezetője: „Úgy indultunk, hogy gyermekeket vizsgálunk. Itt is gyermek szemészeti, gyermek fogászati és gyermek mozgásszervi vizsgálat az, amit a gyermekeken elvégzünk. Ha itt találunk bármilyen elváltozást, akkor természetesen továbblépünk. A felnőttek úgy jöttek képbe, hogy a gyermekeket hozó nagymamák, anyukák elmondták, hogy ők még életükben nem voltak vércukorvizsgálaton, sőt nőgyógyászati vizsgálaton sem, meg vérnyomásvizsgálaton, meg EKG-n sem. Ezért a 2017-es indulásunk utáni évben, 2018-tól felnőtt vizsgálatot is végzünk.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy vélik, hogy a közeljövőben ismét lesz hasonló akció.

Katolikus Karitász
Csantavér
orvos
szűrővizsgálat
szűrővizsgálatok

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.
09:36, Frissítve: 09:56

Határtalan advent

Teljesen megtelt az adai színházterem Fehér Nóra színész-énekes élőzenés adventi jótékonysági koncertjére. Az esemény immár több éve varázsolja szebbé az ünnepvárás időszakát a községben.

Népszerű