Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Cserkészköszönet

2022.02.27
17:50
2022.02.27
19:15
Forrás
Pannon RTV
Cserkészeket, cserkészvezetőket, a délvidéki cserkészet egykori kiemelkedő egyéneit és a cserkészet támogatóit részesítette elismerésben a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség.

Több kategóriában 14 személy kapott plakett díjat, a szövetség muzslyai közgyűlése után megtartott ünnepségen.

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek a muzslyai Emmausz kollégiumban megtartott tisztújító közgyűlésén a cserkészcsapatok beszámolói után új vezetőséget választottak. Gabona Ferenc, elnök, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség: „A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöksége héttagú. Ebből négy elnökségi tag a körzetek elnökei. Azok állandók, a körzetek választják ki, hogy kik lesznek az elnökök, a szövetségi elnökségbe tartoznak. Három elnökségi tagot választottunk ma. Ebből kettő a régi és egy új elnökségi tag van. Tehát a mozgalmi vezető Magyar Dániel, maradt, ő is volt. Az alelnök a leköszönő Farkas Zsuzsanna helyett Szabó Dórát választottuk. És elnökként maradtam én.”

Vajdaságban jelenleg 350 cserkész van. A közgyűlésen a meglévő 12 cserkészcsapat mellé még három alakuló csapat kapott számot. Vagyis ezentúl a szövetségnek 15 működő csapata lesz. Az új cserkészcsapatok között van a magyarkanizsai is. Leopold Imre, csapatparancsnok, Hunyadi János cserkészcsapat, Magyarkanizsa: „2020-ban hat gyerekkel kezdtük el a cserkészmunkát. Majd 2021-ben újabb toborzót tartottunk, ahol már többen jelentkeztek, úgyhogy még két őrs alakult meg. Tehát először 2020-ban a Galamb őrs, most pedig a tavalyi év folyamán pedig gyarapodott a csapatunk az Orgona őrssel és a Tobzoska őrssel. Úgyhogy most jelenleg három őrsben 17 személlyel folyik a cserkészmunka Magyarkanizsán.”

A közgyűlés után első alkalommal osztották ki a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elismeréseit. Az ünnepség közös imával kezdődött. Tizennégy elismerést ítéltek oda. Elismerésben részesült Hajnal Jenő, az MNT elnöke is. „A Vajdasági Magyar Cserkészszövetségnek ez az elismerése a Teleki Pál plakett nevet viseli, és aki ismeri, ismerte Teleki Pál múltját, azt az örökséget, amelyet a cserkészmozgalomra is hagyott, úgy gondolom, hogy ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet egy olyan embert, aki kívüláll, kívülről követi a mozgalmat. S ugyanakkor azt látja, azt tapasztalja, hogy mennyire fontos, mennyire jelentős mindaz, ami itt történik.”

Elismerésben részesült Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának a főosztályvezetője is. Mint mondta, a cserkészek tevékenysége nagyon fontos, hiszen ez az élményalapú szabadidős elfoglaltság olyan értékrend mellett valósul meg, mint a nemzeti és keresztény értékek. „Nagyon megtisztelő ez számomra. Először nagyon meglepődtem, hiszen nem vagyok cserkész, és nem is vettem részt közvetlenül a cserkészek igen értékes munkájában. De mindenesetre nagyon-nagyon köszönöm ezt az elismerést. Azt gondolom, hogy ez főleg annak szól, annak a munkának, amit a Nemzetpolitikai Államtitkárság égisze alatt végzek. Ezért a Nemzetpolitikai Államtitkárság nevében is köszönöm meg. Hiszen a támogatások, a segítségnyújtás csak az Államtitkárság által lehetséges.”

„Az első magyar cserkész” Králik László piarista tanár volt, aki a nagybecskereki Főgimnázium 1909/10-es értesítőjében közölte Baden-Powel: Scouting for boys című könyvének magyar fordítását. Ezzel elindította a cserkészmozgalmat Magyarországon. Hosszú szünet után, 1989-ben Muzslyán megalakult a Turul őrs, és újraindult a vajdasági cserkészet története.

cserkész
Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
elismerés
díj
Gabona Ferenc
Leopold Imre
Hajnal Jenő
Pirityiné Szabó Judit

Most

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.