Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Dél-Bánát körzeti magyar versenye

2022.04.02
11:45
2022.04.02
18:43
Forrás
Pannon RTV
A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában tartották a dél-bánáti körzeti magyar versenyt. Négy település diákjai mérték össze tudásukat: székelykeveiek, ürményháziak, hertelendyfalviak és torontálvásárhelyiek. 17 diák versengett.

A diákok izgatottan várják mindig a versenyt, ugyanis az esetleges továbbjutással ki tudják próbálni magukat más szinteken is.

Pintér Áron, résztvevő, Ürményháza: „Voltak természetesen nehezebb feladatok is, és könnyebbek is. Valakinek van, hogy az nehéz, ami nekem könnyebb, szóval nem mindenkinek egyforma a nehézségi szintje.”

Balogi Blanka, résztvevő, Torontálvásárhely: „Mindenki szeretne jól szerepelni, de majd meglátjuk, hogy kinek mennyire ment jól.”

A székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskolából 8-an érkeztek a körzeti versenyre. Joó Gyülvész Margit, magyartanár, Žarko Zrenjanin Általános Iskola, Székelykeve: „Az eddigi évekhez viszonyítva most tömegesebben vagyunk itt. A gyerekek nagyon örültek, mert visszamenőleg két évig majdnem verseny se volt, és a mostani nyolcadikosaink még nem is vettek részt ilyen versenyen, úgyhogy ez nekik most nagyon nagy élmény.”

A körzeti magyar versenyen összesen 17 diák mérte össze tudását, ami kiváló számnak számít - mondta Vidrács Krisztina, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola igazgatója. „Idén is igyekeztünk a tartományi oktatási titkárság pályázatát kihasználni, és a nyelvi kompetenciák részében, a fejlesztésére kiírt pályázatot idén is sikeresen megnyertük, és ebből az összegből tudtuk itt megvalósítani, megvendégelni az idejött diákokat, kísérő tanárokat, illetve jutalommal fogjuk megajándékozni a résztvevő diákokat, függetlenül a helyezésüktől. Nagy öröm számunkra, amikor az anyanyelvet ápolhatjuk valamilyen módon.”

A torontálvásárhelyi fordulóból továbbjutott a 7. osztályos hertelendyfalvi Kiss Laura maximális 20 ponttal, a 6. osztályos Szilágyi Márk 16,5 ponttal, és a 8. osztályos Balogi Blanka 15,3 ponttal, mindketten Torontálvásárhelyről.

Dél-Bánát
Torontálvásárhely
magyar verseny

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.