Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A depresszió népbetegség

2018.10.30
15:37
2018.10.30
16:57
Forrás
Pannon RTV
Hetente két-három alkalommal próbálkoznak öngyilkossággal Szabadkán. Az esetek többségében csak próbálkozásról van szó.

A szakemberek szerint a legfontosabb időben felismerni a problémát és kezelni. Hogy miért jelennek meg az öngyilkosságra vonatkozó gondolatok, erre a szakemberek a mai napig nem ismerik a választ. Nemcsak az idősebbeket, de a fiatalokat is érinti a probléma.

Pannon RTV

A depressziót korunk népbetegségének is tartják. Felnőtteknél és fiataloknál is előforduló probléma, amelynek legveszélyesebb és legtragikusabb következménye az öngyilkosság is lehet. Fontos felismerni időben a jeleket.

Mik lehetnek a fiatalkori depresszió jelei? Ha a gyermeknél gyakori lehangoltságot, kedvetlenséget, tanulási zavarokat és iskolai eredményromlást észlelünk, amit még étvágytalanság, alvástól való félelem is kísér, akkor pszichológushoz kell fordulnunk.

Papp Ágota, pszichológus, Szabadka: „Azt látom, hogy a gyerekek már nagyon korán, az iskolában elindulnak ezen az önpusztító úton. Ami leginkább a feszültségoldással indul, mint a falcolások, vagdosások kézen, combon, olyan helyeken, amik eleinte nem látszódnak. Ezt mi már ötödik osztályban tapasztaljuk. Ahogy mélyül a kamaszkor, egyre gyakoribb.”

Pannon RTV

De vajon van-e összefüggés az évszakváltozás és hangulatunk között, hiszen itt az ősz? Sági Zoltán, neuronpszichiáter elmondta, bár tudományos bizonyítékok nincsenek azzal kapcsolatban, hogy bizonyos évszakok feltétlenül okoznának olyan súlyos változásokat a hangulatunkban, hogy az az öngyilkosság irányába vihetne, mégis arra int, hogy próbáljuk önmagunkban tudatosítani, hogy hajlamosak vagyunk-e évszakváltozásokkor az elkeseredettségre, reményvesztettségre és időben forduljunk orvoshoz.

Sági Zoltán, neuropszichiáter, Szabadkai Közkórház: „A gondolatmenetet és az egész világ megélését depressziós irányba tolja el. Amikor egy depressziós eltolódás következik be az alaphangulatban, akkor mindig fel kell vetődjön az a lehetőség, hogy ez olyan mértéket ér el, amikor megjelennek az öngyilkossági késztetések.”

Pannon RTV

A család és a közvetlen környezet felfigyelhet a személyiségbeli változásokra, és kellő odafigyeléssel segítséget nyújthat. A nehéz élethelyzetbe került emberek a szabadkai SOS Telefon Egyesület szakmunkatársaihoz is fordulhatnak segítségért a 024/553-000-ás telefonszámon, délután 5-től 22 óráig.

Telecski Borisz, munkatárs, SOS Telefon Egyesület, Szabadka: „Akinek fontos, és aki válsághelyzetből vagy szituációból hív, hogy lelki megnyugvást biztosítsunk, és hogy persze később tartósabb segélynyújtásra utaljuk őket.”

Figyelemfelkeltő adat lehet az, hogy hetente akár 2-3 alkalommal is érkeznek a Szabadkai Közkórházba olyanok, akik öngyilkossági-kísérlettel próbálkoztak. A szakemberek azt tanácsolják, figyeljünk egymásra.

öngyilkosság
öngyilkossági kísérlet
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.