Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Drága anyanyelvünk

2022.02.21
18:30
2022.02.21
20:19
Forrás
Pannon RTV
Ma van az anyanyelv nemzetközi napja. A jeles napot Antalfalván is megünnepelték, a rendezvény kezdeményezője a helyi Babka Alapítvány volt, két évvel ezelőtt pedig a község is csatlakozott a szervezéshez.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Antalfalván és környékén több nemzetiség él. A községben a szerb, a szlovák, a magyar és a román nyelv hivatalos használatban van. A Babka Alapítvány fontos feladatnak tartotta az anyanyelv megőrzését, ennek szellemében kezdeményezte 23 évvel ezelőtt az anyanyelv nemzetközi napjának megünneplését.

Pavel Babka, alapító, Babka Alapítvány, Antalfalva: „Megmutattuk Vajdaságban és Szerbiában is, itt, de a világban is, hogy lehet így élni. Valaki azt mondta, hogy a kétszázhúsz év alatt még csak nem is vesztünk össze. Azt gondolom, hogy az lenne jó, ha a gyerekekkel, az ifjúsággal otthon foglalkoznának többet a nyelv megőrzése érdekében.”

Antalfalva multietnikus közössége számára kiemelt jelentősége van az anyanyelv nemzetközi napjának megünneplése.

Marijana Meliš, segédpolgármester, Antalfalva: „Antalfalva a múlt évben vette át a szervezést, de sajnos tavaly a világjárvány okozta szerencsétlen helyzet miatt a rendezvényt on-line módon tartottuk meg, mert nem szerettük volna megszakítani ezt a fontos hagyományt. Idén volt szerencsénk, hogy megszervezhettük valódi fényében, és úgy, ahogy azt ez a nap megérdemli.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A magyar nyelv vajdasági használatáról tartott rövid előadást a Belgrádi Egyetem Filológiai Karának lektora, Sandra Buljanović–Simonović. Elmondása szerint Belgrádban és délebbre is van érdeklődés a magyar nyelv iránt, azonban az egyetemen egyre kevesebb a hallgató.

Sandra Buljanović–Simonović, lektor, Belgrádi Egyetem Filológiai Kara: „Mi igyekszünk, hogy korszerűsített programokkal vonzani a hallgatókat, nagyon jó az együttműködés a magyarországi egyetemekkel, sok ösztöndíj-lehetőség van, és igyekszünk minden hallgatónak, akár hányan vannak, a legjobb oktatást biztosítani.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A rendezvényen a magyar, a szlovák, a román és a roma nemzeti tanács elnöke is rész vett. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, hogy az olyan közösségekben, ahol több nyelv van hivatalos használatban, külön jelentősége van ennek a napnak.

„Ezek azok a példaértékű közösségek, ahol szerbek, magyarok, szlovákok, románok együtt élnek, és ezt az együttlétet próbálják egy ilyen ünnep alkalmával is bemutatni. Nagyon érdekes és nagyon sajátos hangulata van egy ilyen alkalomnak, hiszen minden nemzeti kisebbségnek a saját értékét, a saját táncát, a saját nyelvét kell bemutatnia, a különbözőséget, és hogy ebből a különbözőségből hogyan lesz egy egység, hogyan alakul ki, hát ez az a szolidaritás, együttműködés, amely úgy gondolom, hogy ennek a mai alkalomnak az üzenete volt.

A rendezvényt négy nyelvű művelődési műsor zárta.

anyanyelv
Antalfalva

Most

18:55, Frissítve: 19:12

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.