Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Egy egységnyi ajándékozott vérrel három életet is megmenthetünk

2021.01.20
10:59
2021.01.20
16:39
Forrás
Pannon RTV
Önkéntes véradási akciót tartottak ma délelőtt a szabadkai Vasutas Helyi Közösség épületében. Az akció célja az volt, hogy minél többen felismerjék a véradás fontosságát, és azt, hogy segíthetnek másokon.

A szabadkai Vasutas Helyi közösségben megszervezett véradásra már tapasztalt önkéntesek jöttek. Marijana Prica 17-ik alkalommal adott most vért.

„Fontosnak tartom valaki életének megmentését. Ha jó a vérem, miért is ne.”

A véradási akciók nagyon fontosak, hiszen életet is menthetünk vele - tudtuk meg Sebők Zsolttól, a szabadkai Vöröskereszt munkatársától. Hozzátette, a kórházakban mindig vannak olyan betegek, akiknek szükségük van a vérátömlesztésre. Évente körülbelül 45-50 véradási akciót szerveznek meg a Szabadkai Közkórház Vérátömlesztő Szolgálatával karöltve.

„A véradók ezt már tudják, de aki nem tudja, annak mondom. Tehát egy egység vérrel, egy egység ajándékozott vérrel három életet lehet menteni, ugyanis ezt az egy egység vért feldolgozzák elemeire, és akkor ezt így, ilyen módon adják a betegeknek, illetve azoknak, akiknek szükségük van rá.”

A szabadkai Vöröskereszt a következő véradási akciót január 26-án szervezi meg a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában. Január 27-én pedig a Pionir gyárépületében adhatnak vért az önkéntesek.

véradás
Vasutas Helyi Közösség
Szabadka
önkéntes
Sebők Zsolt

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.