Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Egy egységnyi ajándékozott vérrel három életet is megmenthetünk

2021.01.20
10:59
2021.01.20
16:39
Forrás
Pannon RTV
Önkéntes véradási akciót tartottak ma délelőtt a szabadkai Vasutas Helyi Közösség épületében. Az akció célja az volt, hogy minél többen felismerjék a véradás fontosságát, és azt, hogy segíthetnek másokon.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szabadkai Vasutas Helyi közösségben megszervezett véradásra már tapasztalt önkéntesek jöttek. Marijana Prica 17-ik alkalommal adott most vért.

„Fontosnak tartom valaki életének megmentését. Ha jó a vérem, miért is ne.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A véradási akciók nagyon fontosak, hiszen életet is menthetünk vele - tudtuk meg Sebők Zsolttól, a szabadkai Vöröskereszt munkatársától. Hozzátette, a kórházakban mindig vannak olyan betegek, akiknek szükségük van a vérátömlesztésre. Évente körülbelül 45-50 véradási akciót szerveznek meg a Szabadkai Közkórház Vérátömlesztő Szolgálatával karöltve.

„A véradók ezt már tudják, de aki nem tudja, annak mondom. Tehát egy egység vérrel, egy egység ajándékozott vérrel három életet lehet menteni, ugyanis ezt az egy egység vért feldolgozzák elemeire, és akkor ezt így, ilyen módon adják a betegeknek, illetve azoknak, akiknek szükségük van rá.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szabadkai Vöröskereszt a következő véradási akciót január 26-án szervezi meg a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában. Január 27-én pedig a Pionir gyárépületében adhatnak vért az önkéntesek.

véradás
Vasutas Helyi Közösség
Szabadka
önkéntes
Sebők Zsolt

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.
12:21

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.