Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

2019-10-19
19:15
2019-10-19
20:43
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán is megszervezték a közös rózsafüzér imádságot.

Az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű globális szintű eseményhez mintegy hetven fiatal csatlakozott az észak-bácskai városban. A résztvevők a Kisboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomban imádkoztak. A rendezvényen játékokkal is várták a gyerekeket.

Pénteken, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoztak fél órán át a békéért és az egységért. Maga a kezdeményezés Venezuelából indult. Napjainkra ez a tömeges áhítat szerte a világon elterjedt. Kiinduló gondolata az a Szent Piótól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

Szabadkán szombaton rendezték meg a közös imádságot. A 14 éves Váradi Valentin már első óta hittanra jár, a templomi szertartásokra is hetente ellátogat. Már napok óta a közös rózsafüzér imádságra készült: „Jól éreztem magam, ezt is sűrűn szoktam imádkozni templomban. Otthon is sűrűn szoktam imádkozni. Éjjel elimádkozok egy Üdvözlégyet vagy egy Mi Atyánkat általában.”

Szöbek Valentinának és Rérih Martinnak a közös imádságban az mellett, hogy új imákat is megtanultak, legjobban az tetszett, hogy új barátságokat kötöttek
„- Nagyon-nagyon-nagyon tetszett.
- Tudtad az imákat vagy kellett egy kis segítség?
- Kis segítség kellett, mert nem annyira nagyon megy.
- Mit csináltatok még?
- Imádkoztunk, néztünk videókat.
- Mit üzennétek a többi gyereknek?
- Én azt üzenném, hogy mindenki imádkozza a rózsafüzért, mert megéri.
- És te? Mit üzensz?
- Én azt, hogy imádkozzanak és legyenek egészségesek.”

A templomban Fenyvesi Petronella volt az előimádkozó. Már többször is vezetett imádságokat, de ennyi gyerekkel most először: „Akik itt vannak, azok szerintem közelebb állnak a valláshoz, mint azok ,akik nem jöttek el, mert itt főleg azok a gyerekek vannak, akik járnak rendszeresen misére és tudták, hogy ma lesz ez a játszós, illetve imádkozós nap. Szerintem őket ez nagyban motiválja ahhoz, hogy még többet imádkozzanak és még közelebb kerülhessenek Istenhez.”

Óriási élmény együtt imádkozni a gyerekekkel és önmagában az, amikor valahol tömegesen imádkoznak együtt. Ez mindenki számára egyben óriási Isten tapasztalat is - mondta Balcsák Szilárd plébános: „Avilai Nagy Szent Teréz városunk védőszentje mondta, hogy ha meg akarsz tanulni imádkozni, akkor el kell kezdened imádkozni. Ha a gyerekek elkezdenek imádkozni, akkor megtanulnak imádkozni, megismerik jobban a jó Istent, megismerik jobban Jézus életét és pontosan ez által az egyháznak elevenebb tagjai lesznek.”

Idén egyébként a gyerekek Ferenc pápa kérésére a missziókért imádkoztak. Azokért a szerzetesekért, papokért és elkötelezett családos emberekért, akik távol otthonuktól hirdetik az evangéliumot.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért
imádság
ima
Szabadka
Kisboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom
Balcsák Szilárd

Most

12:35

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit szexuális erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.
12:13, Frissítve: 12:19

Vučić: Koszovó nem lehet az UNESCO tagja

Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az UNESCO párizsi konferenciáján.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.