Ugrás a tartalomra

Életfogytig tartó börtönbüntetést követel a fiatalkorúak gyilkosainak a Tijana Jurić Alapítvány

2017.10.18
12:17
2017.10.18
17:32
Forrás
Pannon RTV
A megfelelő számú aláírás megszerzésével a petíció a szerbiai képviselőház elé kerülhet.

Életfogytig tartó börtönbüntetés a gyerek- és fiatalkorúak gyilkosainak – ezt kéri a Tijana Jurić Alapítvány. Szerbia-szerte gyűjtenek aláírásokat ezért. Igor Jurić, az alapítvány elnöke kiemelte, nem halálbüntetést szeretnének. Az életfogytig tartó börtönbüntetés bevezetése teljesen megfelelne az elvárásaiknak.     

Tijana Jurićot 2014-ben gyilkolták meg. A 15 éves lány a nagyszüleinél volt a nyári szünidő alatt, Bajmokon. Barátaitól hazafelé tartva tűnt el. Hosszas keresés után csak a holttestét találták meg. Bajmoktól 23 kilométerre, Zombor határában, egy használaton kívüli szeméttelepen volt elásva.

Az elkövető az akkor 34 éves Dragan Đurić. A surčini mészárosként ismert férfi 12 évet kapott nemi erőszak kísérletért, 40-et pedig gyilkosságért. Összesített büntetése 40 évnyi fegyház, mivel Szerbiában ez a legmagasabb kiróható börtönbüntetés. A Tijana Jurić Alapítvány most újabb célt tűzött ki maga elé. Október 23-a és 29-e között aláírásgyűjtésbe kezd több mint 40 településen, hogy ismét bevezessék az életfogytig tartó börtönbüntetést. A megfelelő számú aláírás megszerzésével a petíció a szerbiai képviselőház elé kerülhet. Ehhez 30 ezer aláírásra van szükség.

Igor Jurić úgy véli, az életfogytig tartó börtönbüntetéssel megelőzhetik azt, hogy a gyilkosok szabadlábra kerülésük után esetleg ismét bűntényt kövessenek el. Igor Jurić, elnök, Tijana Jurić Alapítvány: „Ezeket az embereket el kell távolítani a társadalomból. Szeretném emlékeztetni a nézőket, hogy mi nem foglalkozunk a megtorlással. A Tijana Jurić Alapítvány azért jött létre, hogy a megelőzésen dolgozzunk. Azonban tény, hogy valamin változtatnunk kell azért, hogy ezeket az embereket eltávolítsuk a társadalomtól és mi ezt a fajta büntetést megelőzésként éljük meg. Valójában ezért kell, hogy megváltozzon a törvény, erre van szüksége a társadalomnak és semmi másra.”

Szerbiában a II. világháború utáni büntetőtörvénykönyv hosszú ideig előírta az életfogytiglani börtönbüntetést, ahogy a halálbüntetést is. Azonban az Európa Tanácshoz való csatlakozással ezek megszűntek - mondja az ügyvéd. Józsa László szerint akár sikeres is lehet az alapítvány kezdeményezése. Józsa László, ügyvéd: „Egy ilyen indítvány nem ütközik a Európai Emberjogi Megállapodási Egyezmény rendelkezéseivel. Hiszen ezek a nemzetközi jogforrások csak a halálbüntetés kimondását tiltják meg Európában. Minden európai ország ezt a tilalmat be is tartja. Ezzel szemben igen eltérőek a joggyakorlatok, abban a vonatkozásban, hogy bizonyos országok lehetővé teszik az életfogytiglani börtönbüntetés kimondását, egyesek pedig bizonyos korlátok mellett.”

Igor Jurić nemcsak a Tijana Jurić Alapítványt hozta létre, hanem elfogadtatta a Tijana-törvényt is. Ez azt jelenti, hogy a rendőrség most már nem vár 24–48 órát miután bejelentették az eltűnést, hanem azonnal elkezdi a keresést. A szakemberek szerint ahhoz, hogy a mostani kezdeményezés célba érjen, az Alkotmányt kell módosítani.

Életfogytig tartó börtönbüntetés
Tijana Jurić Alapítvány

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.
13:10, Frissítve: 16:20

Ne hagyjuk elveszni a disznótorozás hagyományát!

Hagyományos disznótoron vehettek részt az érdeklődők a szabadkai Makkhetes helyi közösségben. Az esemény célja, hogy tovább őrizzék a tradíciót, megismertessék a fiatalok körében is, majd a befolyt összeget jótékony célja fordítsák.

Népszerű