Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Előadás az egykori Jugoszlávia Köztársaság Napjáról

2018.11.30
14:23
2018.11.30
15:54
Forrás
Pannon RTV
A szocialista Jugoszlávia megerősítéséről szólt november 29-e és ennek emblematikus ünnepe volt - mondta az egykori Jugoszlávia Köztársaság Napjáról tartott előadásában Mészáros Zoltán történész.

A témát több évtizede kutató szakember a szabadkai VM4Köz Klubban tartott előadásában kiemelte, kialakult számos olyan rítus, szokás, amely mozgásban tartotta ezt az ünnepet, ameddig volt értelme, majd ahogy a '90-es években váltak ki a köztársaságok, azok már nem ünnepelték, végül pedig 2002-ben, a végelgyengülésben szűnik meg.

Mészáros Zoltán, történész: „A vajdasági magyarság beleilleszkedett a jugoszláviai trendekbe, sokan hittek a titoizmusban, sokan talán jobban is hittek, mint a többségi népek képviselői. Ezenkívül jelentette a disznóvágást és egyéb ilyen szabadabb programot.”

VM4K
dr. Mészáros Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.