Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Előtérben a gyermekek jogai

2019.10.29
13:44
2019.10.29
17:13
Forrás
Pannon RTV
Egy átfogó, több helyszínt felölelő fesztivált tartanak november 20-ig Vajdaság több településén, amelyen a gyermekek jogaira hívják fel a figyelmet.

A rendezvénnyel kapcsolatban az Újvidéki Egyetem rektorátusának épületében kétnapos szakmai konferenciát tartanak. Olyan témákat boncolgatnak mint például a gyermekek fejlődése, a testi fenyítés tilalma és a hátrányos helyzetű gyermekekkel való munka. A hátrányos helyzetű gyerekeket nem csak a szakma, a hatóság, de a tudományos diskurzus is képes támogatni - jelentette ki a konferencián Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem dékánja. Hozzátette, az ENSZ 30 évvel ezelőtt írta alá a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot: „Egy jubileumot ünneplünk, tulajdonképpen ezzel a szakmai rendezvénnyel. Ez alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogainak elsődlegességére. ”

Pannon RTV

Orosz János, a tartományi ombudsman nemzeti kisebbségekkel megbízott helyettese megjegyezte, a napokban tanúi lehettünk egy gyermekrablásnak. Hozzátette, ahhoz, hogy az ilyen és ehhez hasonló eseteket elkerüljük, összeszedett társadalmi szerepvállalásra van szükség: „Megvilágítjuk a gyermekjogok érvényesítését. Hol lehetne valamint előremozdítani. Hol lehet valamiben jobb eredményeket elérni. Mert attól függetlenül, hogy mekkora törekvések övezik a gyermekek jogainak a védelmét, mindig akad még tenni és javítani való. ”

Pannon RTV

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár a család gyermekek életében betöltött általános szerepét hangsúlyozta a rendezvényen: „A gyermekek jogai, a gyermekek nagyon fontosak, számunkra, ezt az államférfiak is annak idején felismerték. Ez a harminc év arról szólt, hogyan a papírról, az életbe átvinni ezeket a jogokat. Számos helyen, számos országban ez akadályokba ütközik és még sok a tennivaló. ”

Pannon RTV

Milan Dakić a gyermekjogokkal foglalkozó tartományi ombudsmanhelyettes elmondta, a az egy hónapig tartó fesztivál keretében az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseken, kiállításokon, előadásokon vehetnek részt: „Célunk az, hogy tudományos, szakmai eseményekkel, de számos más rendezvénnyel felhívjuk a figyelmet azokra a jogokra, amelyek garantálva vannak a konvencióban, ezt pedig gyakorlati jelleggel a társadalmi élet minden területén.”

A fesztivál november 20-ig tart, amely a gyermekek világnapja. Több helyszínen zajlanak a programok Vajdaság-szerte. Bővebb információ a www.ombudsmanapv.org.oldalon található.

gyermekjog
programsorozat
Újvidék
konferencia

Most

07:13, Frissítve: 07:21

Olaszország több városát elöntötte az eső - VIDEÓ

Az olasz fővárosra a vasárnapra virradó éjszaka újabb heves vihar csapott le, és a nagy mennyiségű csapadék elszigetelte a szicíliai Messina teljes térségét is. A polgári védelem egészen hétfőig meghosszabbította az időjárási riasztást.
20:50, Frissítve: 07:28

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű