Ugrás a tartalomra

Első közvita a vajdasági magyar kulturális stratégiatervezetről

2023.11.21
16:02
2023.11.21
16:30
Forrás
Pannon RTV
Zomborban tartotta meg a vajdasági magyar kulturális stratégiatervezetet első nyilvános közvitáját a Magyar Nemzeti Tanács.

A nyilvános közvitákon lehetőség van a felszólalásra, de az észrevételeket írásos formában is eljuttathatják az MNT-hez.

Gombos, Doroszló, Kupuszina, Bezdán. Csupán néhány, de kulturális téren annál jelentősebb település Nyugat-Bácskában. Bezdánban az MNT közreműködésével visszakapták a színházépületet, ennek köszönhetően fellendült az érdeklődés a színház iránt a fiatalok körében is. Működni tehát tudnak, viszont az épületet fel kell majd újítani.

Sipos Erzsébet, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Bezdán: „Nagyon kevés gyerek van Bezdánban, de most már megpróbáltuk azt, hogy összehozzuk. A gyerekek el voltak tájolódva, a színészkedés vagy bármilyen művelődési egyesületben egy működő dolgokról valamit is tudnának, és most, mikor elkezdődött a színház visszavásárlása az MNT közreműködésével, elindult a lendület és nagy az érdeklődés most Bezdánban, úgyhogy működünk.”

Az MNT a 2024-2029 közötti időszakot felölelő vajdasági magyar kulturális stratégia tervezetét elsőként a szórványban, Zomborban ismertették. A stratégia létrejöttét a VM4K által végzett kutatás előzte meg. Könyvtári és színházi kutatásról van szó - mondta Lovas Ildikó, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke.

„Mindenféleképp nagy eredmény, hogy az emberek nyitottak voltak, és az embereket az előadások után meg tudtuk szólítani. Elmondtuk, hogy kik vagyunk, mit kérdezünk, mit szeretnénk, és hogy kitöltötték ezeket a kérdőíveket, ez azt mutatja, hogy az emberek nyitottak, együttműködőek, érdekli őket, hogy hogyan alakul a kulturális élet, és ez jelenti az élő kapcsolatot. A kultúra önmagában nem létezik, a kultúra mindig az emberek viszonyrendszerében fogalmazódik meg.”

A dokumentum igen átfogó, a vajdasági magyar kulturális teret és annak szereplőit mutatja be. Kiindulási pontja a jelenlegi helyzet, célja és irányelvei a fejlesztési igényeket és kitörési pontokat fogalmazzák meg - hangzott el a közvitán. Továbbá kiemeli a művelődési egyesületek hálózatba kötését, valamint egyebek mellett a Vajdasági Tanyaszínház Alapítvány és egy virtuális felület létrehozását is.

Hugyik Richárd, kultúrával megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Hosszútávon az a célunk, hogy egy olyan erős, egymással szolidáris, a lokális közösségekben meghozott döntéseket hozó közösség jöjjön létre, amely határozott céllal rendelkezik, ragaszkodik a vidéki, szórványmagyarságban, vagy szigetmagyarságban való létéhez, de a tömbmagyarságban való létéhez is. Saját önálló identitással rendelkezik, ezért önmagára, mint vajdasági magyar nemzetrészre, nemzetre tekint. Nem vár el külső felszabadítást, és nem tekint magára gyarmatként, hanem külön sorsként, és ez a sorsnak a vállalásával egy olyan szilárd európai értékrendet követ, amely a megmaradását is segíti.”

A tájékoztatási stratégia elfogadása után elkezdődtek a közviták az oktatási és a kulturális stratégiáról. Mindegyik terület nagyon fontos a vajdasági magyarság szempontjából - mondta Fremond Árpád, az MNT elnöke.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Azt gondolom, hogy egy jó kulturális stratégiatervezetet tudtunk összehozni, a közvitát is úgy állítottuk össze, hogy mindenféle területet lefedjünk, és minden egyes sarkába, ha úgy tetszik, Vajdaságban el tudjunk jutni, és ahogy Bánátban, a szórványban, itt, a Nyugat-Bácskában, úgy a tömbben is legyenek találkozók, ahova várjuk a kultúra területén tevékenykedőket, és bízom benne, hogy sikeres lesz maga a közvita, hiszen közös célunk az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ezt a közösséget megtudjuk tartani, és ebben a kultúrának óriási szerepe volt az elmúlt években, évtizedekben, évszázadokban.”

A következő kulturális stratégiai közvita Adán lesz november 23-án, majd 28-án Törökkanizsán, végül pedig 30-án Szabadkán, a Városházán.

közvita
Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia
Magyar Nemzeti Tanács
VM4K
Lovas Ildikó
Vajdasági Tanyaszínház Alapítvány

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.