Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Első nyílt nap a katolikus kollégiumokban

2023.03.30
12:10
2023.03.30
16:52
Forrás
Pannon RTV
Először szerveztek nyílt napot a bánáti katolikus kollégiumokban.

A leendő kollégisták és középiskolások megismerkedhettek a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumban és a becskereki Szathmáry Karolina Leánykollégiumban való lakhatási körülményekkel. Tájékoztatót kaptak az anyanyelven való továbbtanulási lehetőségekről is.

Több, mint negyven leendő magyar középiskolás és kollégista, valamint szülő jött el a muzslyai Emmausz fiúkollégiumba, hogy megismerkedjenek az anyanyelven való továbbtanulási lehetőségekről és a kollégiumi elszállásolás feltételeiről.

Kalapis Sztoján, igazgató, Emmausz Fiúkollégium: „Az a cél, hogy a többi diákkal, az idősebb diákokkal kapcsolat jöjjön létre, megismerjék egymást és segítsenek egymásnak.”

A kezdeményezéshez csatlakozott a becskereki Szathmáry Karolina Leánykollégium is.

Karl Jenő, megbízott igazgató, Szathmáry Karolina Leánykollégium: „Becskerek központjában vagyunk, és hatvan férőhelyes a kollégium. Pillanatnyilag teltházzal működünk. És nagyon reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz.”

A kollégistáknak lesz miből választani. Jövőre 120 diák iratkozhat a magyar tannyelvű középiskolai osztályba Nagybecskereken.

Kelemen Imre, tanár, Nikola Tesla villamossági és építészeti középiskola, Nagybecskerek: „A gimnáziumban egy osztály, általános szak, a közgazdasági középiskolában egy osztály szakács szak, a Nikola Tesla villamossági középiskolában egy osztály információs technológiák szakja és az egészségügyi középiskolában az egészségügyi nővér szak.”

A leendő kollégisták megtekintették a két kollégiumot. Volt, aki már döntött is arról, hogy hol szeretné folytatni az iskoláztatását.

Bátori Flórián, Óbecse: „Nem rossz hely ez a város, jó iskolák vannak. Van bőven választék. A kollégiumok közül is lehet választani. Személy szerint én ebben a kollégiumban már voltam egy alkalommal, és nagyon jó hely, egyelőre tetszik.”

A lányok a magyar állam által felújított egykori Leánynevelő Intézet, vagyis valamikori Zárda épületében lakhatnak.

Deli Natália, Magyarittabé: „Hallottam a kollégiumról és gondoltam, hogy meg bírjuk nézni. Mert hogyha gimnáziumba szeretnék járni, akkor ne utazzak mindennap.”

A szülőknek fontos, hogy a gyerekük jó feltételek közt, közösségben, biztonságban és anyanyelvén fejezheti be a középiskolát.

Bátori Szilvia, szülő, Óbecse: „Számunkra fontos a vallásosság, fontos megmaradni magyarnak, és fontos magyarként is érvényesülni a világban. És ebben a kollégiumban még akár úgyis, hogy mi igazából reformátusok vagyunk, teret adnak annak is, hogy reformátusként is itt tudunk lenni a katolikus kollégiumban.”

A becskereki leánykollégium 1995 óta működik, 2020-tól már a felújított Leánynevelő Intézet épületében vannak. A muzslyai Emmausz Fiúkollégium 2002-ben nyílt meg a Szalézi rend szerzeteseinek a kezdeményezésére. Mindkét intézményben húsz-húsz szabad hely várja őszre a kollégistákat.

Kalapis Sztoján
Emmausz Fiúkollégium
Szathmáry Karolina Leánykollégium
Nagybecskerek
Muzslya
Karl Jenő

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű