Ugrás a tartalomra
Pixabay

„Európa nem felejtette el a Srebrenicában történteket, sem pedig a saját felelősségét”

2022.07.10
16:32
2022.07.10
16:38
Forrás
Közlemény
Európa nem felejtette el a Srebrenicában történteket, sem pedig a saját felelősségét, amiért nem tudta megakadályozni a népirtást - írja közös közleményében Josep Borrell és Várhelyi Olivér a srebrenicai mészárlás 27. évfordulóján.

Mint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint az uniós bővítési biztos fogalmaznak, osztoznak az áldozatok és az eltűntek hozzátartozóinak fájdalmában. Srebrenicában Európa kudarcot vallott, szembesültünk a saját szégyenünkkel, áll az uniós diplomaták közleményében.

A srebrenicai mészárlás 27-ik évfordulója egészen pontosan holnap lesz. A boszniai település elfoglalását követően 1995-ben a boszniai szerb erők néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

Srebrenica
Srebrenicai népirtás
évforduló
Európai Unió
Josep Borrell
Várhelyi Olivér

Most

10:34

Megérkezik végre az igazi tél?

Vajon milyen időnk lesz februárban? Annyi biztos, hogy folytatódik a változékony időjárás térségünkben, a csapadákos időjárás is jelen lesz hó és eső formájában - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
10:21, Frissítve: 10:37

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.