Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A falugondnokok időseknek segítenek

2018-02-28
11:25
2018-02-28
17:49
Forrás
Pannon RTV
Hatszáz rászorulót látogatnak rendszeresen a fagyos időben.

Az extrém hideg időjárás a legnagyobb veszélyt talán az egyedül élő, idősebb emberekre jelenti. A falvakban, tanyákon élőket Vajdaságban falugondnokok látogatják. Most a tartósan fagyos napokban tüzelőt készítenek nekik, bevásárolnak és a havat is ellapátolják.

Reggel indult meg a nagy hóban a kelebiai falugondnok, Takács Irén. Első útja a Mlinacsek házaspárhoz vezetett, akik az erdő szélén élnek. A zord időjárás szinte teljesen elvágta őket a külvilágtól. Bevásárolni csak a falugondnok segítségével tudnak. A nyolcvan éves Mlinacsek Margit nem is mer belegondolni, mi lenne velük, ha nem tudnák igénybe venni a szolgáltatást. „A férjem vak, én mondhatom, hogy majdnem nyomorék, mert bot nélkül vagy nélküle nem birok menni. A család dolgozik. Estig nincsenek otthon, nekünk nincs, aki hozzon. Nincs szomszéd. Akik vannak, azok is el vannak foglalva. Nekünk csak az Irénke van. Bármikor szólhatunk neki, ő megoldja.”

Második megálló a hetven éves Hegedűs Teréz, aki férje halála után most már egy éve egyedül él. Irénke a férj ápolásában is kivette a részét, most pedig a nehezen közlekedő Teréznek segít a mindennapokban, aki két éve veszi igénybe a falugondnoki szolgáltatást. „Most már több mint két éve nem kerékpározom. Leestem a kerékpárról, és én nem is tudtam, hogy akkor az Irénke már dolgozik. A szomszédjaink ott voltak, és olyan jóba voltunk meg minden, és egy se mondta, hogy Teri néni, hazaviszem. Nem.”

Takács Irén, falugondnok, Kelebia: „Engem kértek fel, hogy csináljam és engem találtak legalkalmasabbnak, mivel nő vagyok. Sajnos vannak falugondnokok, de mind fiúk, férfiak. A többi magyar faluban, Óbecsén, Törökbecsén, Csókán, Csantavéren, de azok mind fiúk. Én egyedül vagyok itt, Kelebián női falugondnok. Két éve csinálom. Miért csinálom? Mert szeretem az idős embereket. Szeretnék nekik segíteni, és sokat is segítek nekik. 33 felhasználóm van, akikhez el kell, hogy jussak, amikor ők kérik. Amikor nem kell menni hozzájuk, akkor én elmegyek meglátogatni őket, de nagyon sokszor egész nap dolgozok.”

A falugondnoki szolgálat behálózza Észak-Bácska térségét. Szabadka város területén Kelebián, Bajmokon, Csantavéren, Királyhalmon, Hajdújáráson, Ludason és Noszán lehet igényelni a segítséget. A falugondnokoknak munkába állás előtt számos képzésen kell részt venniük. Ricz Gábor, igazgató, szabadkai Caritas: „Hogyan lesz valakiből falugondnok? Ez nagyon fontos. Magyarországon ezt gyakorlatilag egy szavazáson csinálják. A közösség kiválasztja, hogy ki lesz közülük az az ember, aki utána segíti a mindennapjaikat. Ez nálunk is hasonlóan történt. Tehát a közösségek ajánlhattak embert, és ez a húsz ember, aki most a munkatársunk, szerintem nagyon jó választást csináltunk velük, és ők képzéseket kaptak. Mi úgy hívjuk, hogy pszichoszociális képzést kaptak és egészségügyi képzést. Utána pedig egy jogi képzésben is részesültek.”

Tavaly a falugondnokok a Köztársasági Szociális Védelmi Intézet által akkreditált képzésen is részt vehettek. 2015 óta mintegy 20 falugondnok csaknem 600 rászorulónak segít minden hónapban. A szolgálat működését Magyarország kormánya támogatja.

falugondnok
idősek
tanya
tél
fagy
segítség

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.