Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Falugondnokok a terepen

2021.10.20
22:26
Forrás
Pannon RTV
2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.

A vajdasági falugondnok hálózatot a CMH-iroda és a Caritas  közösen működteti a Magyar Kormány támogatásával.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Manapság egyre több fiatal hagyja el szülőfaluját, sőt az országot is, ahol felnevelkedett. Mindezt a jobb élet reményében. Azonban hátrahagynak néhány családtagot. Az idősebb személyek esetében így nem marad szinte senki, aki segíteni tudna nekik. Szomszédok, barátok, távolabbi rokonok ugyan mindig akadnak, de ennél néha több kell.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Noszán jártunk. Némedi Normand, a falugondok most Piroska nénit látogatta meg. Csomagot hozott neki.

Engi Piroska 74 éves. Egyedül él otthonában. A ház körüli munkákhoz már segítségre van szüksége. A falugondnok minden tőle telhetőt megtesz: behordja a tűzrevalót, ha kell, füvet vág, vagy gyomirtóz, segít a felhasználók szállításában, ügyintézésében, és még sorolhatnánk…

Piroska néninek van egy lánya is, azonban ő nem tud mindig segíteni anyjának. A falugondnoki szolgálat óriási segítséget jelent számára.

„Eljön, mindent megcsinál, segít, mert én már nem bírom csinálni. Van egy lányom, de nekik is megvan a maguk baja, mindenkinek a gondja megvan. És én nagyon megörültem, hogy eljön a Normand. Megcsinál mindent. Minden héten jön. Szerdai nap jön. Meg az is nagyon jó, ha eljön, beszélgetünk. Mindig megkérdezi, hogy mit csináljon, mit kell segíteni. Minden megcsinál, amit mondok. Én magam itt még bent elcsoszogok, megcsinálom, meg elrendezem magam, ahogy bírom.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Normand nem csak Noszán tevékenykedik. Hozzá tartozik Királyhalom, Ludas és Hajdújárás is. Összesen 30 felhasználóval foglalkozik. Szalai Julianna is egyikük. Nyolc éve él egyedül, vagyis macskájával kettecskén. Fia családjával Angliában él, így neki is Normand segít. Már hat éve jár Julianna nénihez. A 83 éves asszony megcsinálja amit, lehet, de nem mindent bír.

„- Elsősorban a fát nem bírom behordani, nem bírom hasogatni. Ha hordom is be, akkor csak így keveset, egy kis kosárba belerakom, bent meg kirakom. Ez van. Még azért épp mondom, hogy hálisten, erre a korra tán még jól vagyok.
- Hogyha nem jönne Normand, akkor hogy tudna boldogulni?
- Nem tudom, ezt nem tudom. Esetleg a szomszédok vagy a rokonság, de nem nagyon. Ma már senki nem ér rá.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A falugondnokság egy munkahely, de egyben hivatás is. Némedi Normandnak is. Napi nyolc óra. Ez azonban a valóságban nem így működik. Nem egy klasszikus munka ez, ahol a nyolc óra leteltével hazamegy az ember. Normand egy nap 6 emberhez igyekszik eljutni.

„Általában magányos emberekről szól, kisnyugdíjasokról, illetve szociális segélyeken élőkről. Többnyire ezek hölgyek. Érdekes 30-ból 26 hölgy van és 4 férfi. Ez hat éve valahogy mindig így állt be. Ezek mind betegebb, magányos emberek, akikhez én járok. Szállítás legfőképpen, fűnyírás, levélkaparás, gyomirtás, ház körüli tevékenységek, házjavítás, kéménykotrás, sorolhatnám még nagyon sok mindenben.
- Az egyik néni, akinél jártunk, említette, hogy egyébként beszélgetni is szoktatok.
- Igen, pszichoszociális segítségnek hívjuk mi. Nagyon ki vannak az idősek éhezve erre a kommunikációra, mivel egyedül vannak egész nap, egész héten, van, aki nem is tud szinte senkihez szólni. Nincs szomszéd, tanyán laknak, nagyon magányos dolgok ezek.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ha valaki igényelni szeretné a falugondnok szolgálatait, Normandot is, vagyis a helyi falugondnokot is felkeresheti, illetve az adott település helyi közösségét.

A Közügyek stúdiójának vendégeként Ric Gábor, a szabadkai Caritas igazgatója elmondta, egyre több az olyan személy, aki segítséget kér tőlük. A teljes beszélgetést a Közügyekben nézhetik vissza.

falugondnok
falugondnoki szolgálat
Némedi Normand
idősek

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.

Népszerű