Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Fáradhatatlanul a tiszta vízért

2021.04.22
15:51
2021.04.22
17:41
Forrás
Pannon RTV
Ma van a Föld napja. Bolygó-szerte akciókkal emlékeznek meg a napról. Szabadkán sajtótájékoztatót tartottak, amelyen beszámoltak egyebek mellett a víz márciusi világnapja kapcsán az elmúlt időszakban gyerekeknek szervezett programsorozatról.
Pannon RTV

Animációs filmet, vetélkedőt, rajzkiállítást szervezett az elmúlt egy hónapban az óvodások részére a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat az Aquarius projekt részeként. Két óvodából több mint 70 gyermek hallhatott a víz körforgásáról, valamint a Palicsi- és a Ludasi-tóról is.

Nebojša Markez, a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója: „Mindannyiunk fejlődése során a legfontosabb és leglényegesebb kor az iskoláskor előtti időszak. Gyermekeink, a legfiatalabbak egész életük során ezeket a tapasztalatokat viszik tovább.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója az elmúlt időszak legjelentősebb eseményének nevezte a szennyvíztisztító-telep beüzemeltetését.

„A második nagyon fontos dolog az, hogy Palicson a KFW segítségével, a német kormánynak az adományából, amit mi KFW-projektnek hívunk, sikerül kiépíteni egy nagy csatornahálózatot. Ezt jelenleg befejeztük, tehát a csatornahálózat kiépült, illetve egy nyomóvezeték, mert Palics szennyvize a csatornán keresztül a Ludasba folyt. Ezt akartuk orvosolni. Sikerült kiépíteni egy nyomó vezetéket, ami szintén kész van, ami ezt a szennyvizet átdobja a városi szennyvíztisztító-telepre.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A német KFW bank által finanszírozott Ecolacus projektben a Palics-Ludas Közvállalat három feladattal szerepelt. Mintegy 80 tonna ezüstkárászt sikerült kihalászni a tóból. Idén a további lehalászás mellett halasítást is végeznek majd. A Palicsi-tó hármas és négyes szektorában a tó körüli védősáv kialakítása is megkezdődött.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója: „A harmadik része pedig a kerékpárútnak a kiépítése. 1350 méter a keleti parton, a Palicsi-tó négyes szektora mentén. Illetve körülbelül ugyanennyi a nyugati részen, ahol közel egy kilométer már kiépítésre került, és még újabb 475 méter van, ami most fog kiépítésre kerülni. Hamarosan tornyok és kilátók lesznek elhelyezve úgy a Palicsi- mint a Ludasi-tó mentén.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A 2017-ben beindult projekt idén decemberében fejeződik. A német KfW Bank által finanszírozott Ecolacus projekt összértéke 6,5 millió euró.

víz világnapja
Föld világnapja
Sugár György
Dobó Márta
Palics-Ludas Közvállalat
Vízművek és Csatornázási KKV

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.