Ugrás a tartalomra

Félgőzzel indulhat a vendéglátás - új szabályok reggeltől

2021.04.04
19:54
2021.04.04
21:12
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, Prva TV, Insajder, Fonet
A szerb kormány elfogadta a köztársasági válságstáb javaslatai alapján hozott új intézkedéseket - hétfő reggel 6 órától új szabályok lépnek érvénybe Szerbiában. A kerthelyiségek csak a kapacitásuk felét használhatják - jelentette ki dr. Predrag Kon.

A maximális nyitvatartási időt általánosan reggel 6 és 22 óra között határozták meg. A kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóipari létesítmények a járványügyi szabályok betartása mellett kinyithatnak, a vendégeket pedig csak nyílt térben szolgálhatják ki. Egy asztalnál legfeljebb öten ülhetnek, az asztalok közötti kétméteres távolság is kötelező.

A vendéglátók árusíthatnak ételt és italt elvitelre, végezhetnek eladást pultról, függetlenül attól, hogy van-e kerthelyiségük. A házhoz szállítás a nap huszonnégy órájában lehetséges a hét minden napján.

A bevásárlóközpontok, plázák továbbra is zárva tartanak, a zenés-táncos rendezvényeket nem lehet megtartani - közölték az illetékesek.

Nyitva tarthatnak a gyógyszertárak, benzinkutak, állatorvosi rendelők, és minden olyan szolgáltatás, amelynek mindeddig engedélyezett volt a működése.

Minden helyen szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket. Az előírások között kiemelték a kötelező maszkviselést és a távolságtartást, egy fő, illetve vendég számára legkevesebb 9 négyzetmétert kell biztosítani, kivételt képeznek az edzőtermek, fitnesz klubok, wellness központok és hasonlók, ahol ennél is több, 16 négyzetméter kell, hogy jusson egy személyre. Ez azt jelenti, hogy például egy 90 négyzetméter területű boltban vagy fodrászszalonban legtöbb 10 fő tartózkodhat, beleszámítva az ott dolgozókat is.

Hétfőtől tovább fokozzák az ellenőrzéseket az egész ország területén.

A szerb kormány ezúttal is a védelmi rendelkezések szigorú betartására hívja fel a figyelmet, mindenki személyes felelősségét hangsúlyozva. A lakosság egészségének védelmében, a kapcsolatok minimalizálása érdekében hozzák meg a döntéseket, és az eredményesség tekintetében minden egyén hozzájárulására szükség van - írja a szerb kormány közleményében.

Az oltás megszakítás nélkül folytatódik tovább az előre meghatározott terv alapján.

TANJUG/ Rade Prelić

A kerthelyiségek kapacitásának csak a felét használhatják ki a vendéglátók - jelentette ki dr. Predrag Kon. A járványügyi szakember hozzáfűzte, a maszkot is viselni kell a kerthelyiségben.

Kiemelte, a járványhelyzetből csak a vakcinázás jelenti a kiutat, és nincs semmilyen ok a koronavírus elleni vakcinák ellenzésére. Először is ajánlott, és nem kötelező. Egyenlőre csak az is egy javaslat, hogy kötelező legyen az egészségügyi dolgozóknak, az influenza és a hepatitis B elleni oltás ugyanis kötelező az egészségügyben dolgozók számára - hangsúlyozta.

Az oltás hatása dr. Kon szerint jól látható. Ha összehasonlítjuk a különböző átoltottságú helységeket, akkor jól látszik, hogy egy olyan helyen, ahol nagyobb az átoltottság, a járványgörbe kiegyenesedik. Ezeket az eredményeket már most látjuk, már egy adag is körülbelül 80 százalékos védettséget nyújt - szögezte le dr. Kon.

védelmi
intézkedések
szigorítás

Most

16:19, Frissítve: 16:34

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!