Ugrás a tartalomra

Felújították a Gyenes-keresztet

2022.05.23
07:57
2022.05.23
16:02
Forrás
Pannon RTV
Felszentelték a felsőhegyi határban 1881-ben állított útszéli keresztet, amelyet a viharok rongáltak meg az elmúlt években.

A lakosság kérésére történt meg a restaurálás, ugyanis a kereszt az egykor itt működő Gyenes-iskolának is őrzi az emlékét.

Annak idején elődeink a határban, messze a templomoktól út menti kereszteket állítottak, hogy az arra járókat Isten dicsőségére emlékeztessék, egyben a tájékozódásban is segítséget nyújtottak. A most felújított keresztet egykoron Gyenes Urbán földbirtokos emeltette.

Koszorús Mihály, Felsőhegy:
- Dédöregapám csináltatta 1880-as években, az iskola végett is lett. Itt volt a Gyenes iskola és az miatt.
- Önök azóta látogatják a keresztet? Örül ennek a felújításnak?
- Igen, nagyon is örülünk neki, hogy fel lett újítva.”

A kereszt tőszomszédságában 1880-ban épült a valamikori Gyenes iskola, amelyben egészen 1981-ig folyt a tanítás. A mostani rekonstrukciós munkálatok finanszírozója Nagy Abonyi Arnold felmenői is itt folytatták tanulmányaikat.

Nagy Abonyi Arnold, Felsőhegy: „Ez a kereszt a mi földünk végében áll, valójában mi itt lakunk egy 100 méterre ettől a kereszttől. Gyerekkorom óta fontosnak tartottuk ezt a jelképet. Pár éve a viharban megrongálódott, a vihar letépte a keresztet róla és úgy döntött az atya, hogy ezt felújíttatja.”

Az útszéli feszületek fontossága vitathatatlan, hiszen emlékeztet bennünket arra, hogy mindannyiunknak, akik itt élünk ezen a tájon, itt volt a múltunk, itt a jelenünk, és ha megőrizzük, akkor itt adott a jövők is - mondta el Nagy József plébános.

Nagy József, plébános: „Mi már nagyon régen minden keresztet, amiről tudunk, meg amit lehet, már sokat felújítottunk, meg folyamatban is van. Fontosnak tartom az útszéli kereszteket, mert ez nagyon emlékét is adja annak, hogy a népünknek milyen vallási beállítottsága volt. Ma is sokan vannak, akik keresztet vetnek, egy fohászt elmondanak ez a kereszt előtt.”

A plébános az esemény részeként felszentelte és átadta a Gyenes-keresztet. A most felújított műemlék egyébként az egyik legrégebbi Zenta határában.

Gyenes-kereszt
Felsőhegy
Nagy József

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.