Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Felújították a kúlai Szent György-plébániatemplomot

2020.11.22
16:00
2020.11.22
16:54
Forrás
Pannon RTV
A tetőszerkezetet renoválták, tatarozták a tavaly nyáron egy viharban megsérült Szentháromság-szobrot, újrameszelték az épületet. A munkálatok megvalósítását a magyar kormány támogatta. A 250 éves templomban ma hálaadó szentmisét tartottak.

A katolikus hívők vasárnap Krisztus Király ünnepét tartották. A hívek hálát adtak mindazokért a javakért, amivel egész évben Isten megajándékozta őket. A kúlai Fenyvesi Petronella minden vasárnap jelen van a szentmisén: „Nagyon vártam, tudtam, hogy sok ünnepély lesz itt a templomban, de sajnos a koronavírus miatt nem tudtunk úgy ünnepelni, ahogy szerettünk volna.”

A hálaadó szentmisét a kúlai Szent Cecília énekkar által előadott dalok tették ünnepélyesebbé. Vendel Gyöngyi, helyi kántor szerint felemelő érzés volt közösen ünnepelni: „Egy ilyen ünnepet megünnepelni sajnos ilyen nehéz időkben nem könnyű, de azért mégis igyekszünk összetartani a közösséget úgy az egyházzal, mint a magyar művelődési központtal együttműködünk, hogy továbbra is fennmaradjunk és szép énekekkel dicsőítsük az Urat.”

A kúlai Szent György-plébániatemplom 250 éves. Az idők során többször kellett tatarozni, renoválni, kibővíteni. A legutóbbi munkálatok 2005-ben kezdődtek a falak szigetelésével, most pedig új kerítést és homlokzatot kapott a templom – mondta Juhász György plébános: „Ajánlották, hogy hova forduljak, megtettem és mindig sikerült is, a Jóisten megáldott bennünket. A kerítés, egy házat lehet rajta venni, amennyibe került, de ez most 250 évig, a kivitelező mérnök szerint állni fogja a sarat.”

A vasárnapi szentmisén részt vett Miocs József, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatója is. A közösségi élet meglétének fontosságát hangsúlyozta: „Megvan ez a kis közösség, de ezt mi tovább visszük, tartjuk a mi ünnepeinket, megtartjuk azt, ami a legfontosabb, a templomot és az iskolát, ahogy azt Reményik Sándor költőnk is mondja, és ilyen értelemben, ha kisebb számban is vagyunk, nem adjuk fel, hanem továbbra is itt imádkozunk, Jóistenhez folyamodunk, és kérjük, hogy legyen oltalmunkra, segítségünkre, vezéreljen továbbra is, minden az ő gondviselésében, tervében van, optimizmussal nézünk a jövőbe, annak ellenére, hogy nehéz éveket élünk.”

A hálaadó szentmisén a járványügyi szabályokat betartva vettek részt a nyugat-bácskai hívek. A renováláson átesett templom egyébként a kúlai magyarság megmaradását is szolgálja - hangzott el az eseményen.

Kúla
Szent György plébánia-templom
Miocs József
szentmise

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.