Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli az Európa Kollégium

2020-07-04
10:17
2020-07-04
15:50
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte tegnap az újvidéki Európa Kollégium.

Az ünnepi rendezvényen egyebek között bemutatkoztak az intézmény kollégistái, valamint emlékplaketteket adtak át azoknak a személyeknek, akik tevékenységükkel nagy mértékben hozzájárultak az Európa Kollégium létrejöttéhez.

A 380 férőhelyes Európa Kollégium 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit Újvidéken. Az intézmény az elmúlt öt évben több száz magyar diáknak adott otthont tanulmányi éveik során.

Snejder-Sára Ildikó, igazgató, Európa Kollégium: „Irigylésre méltó körülmények között laknak itt a kollégistáink. A vajdasági magyar fiatalok szempontjából egy nagyon fontos intézményről beszélünk akár a szakkollégiumok tekintetében, akár a közösségépítés tekintetében, akár a nemzeti értékeink erősítése tekintetében. Tehát a vajdasági magyar fiatalok szempontjából egy jelentős intézmény.”

Az ünneplés hálaadó szentmisével kezdődött a telepi Szent Erzsébet-templomban, majd közös fohásszal folytatódott a kollégium udvarában lévő emlékkeresztnél.

Az Európa Kollégium megvalósítása az elmúlt időszak legnagyobb vajdasági magyar vállalkozása volt és működtetése során minden hozzá fűzött reményt felülmúlt – mondta el az eseményen Pásztor István, a VMSZ elnöke: „Talán ez volt az első olyan vállalkozás, amelyiken lemértük önmagunkat. Amelyiken lemértük teljesítőképességünket, és amelyiken megkérdeztük a közösséget, hogy mi az ambíciója, mi a szándéka, mit kíván magával tenni. A válaszok olyanok, amilyenek ezt az öt évet produkálták. Olyanok, amik akár előhírnökeiként is tekinthetők a tíz nappal ezelőtti választásoknak. Olyanok, amelyek az elkövetkező nem öt évre, hanem sokkal hosszabb időre köteleznek.”

Az ünnepi műsort a kollégium sportpályáján felállított színpadon tartották meg. A rendezvényen egyebek között az intézmény énekkara és néptánccsoportja is bemutatkozott.

Az Európa Kollégium nem csak fedelet, hanem lelki és szellemi otthont is biztosít a vajdasági magyar fiataloknak – mondta el ünnepi beszédében Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője: „Azzal, hogy közös otthont ad a legkülönbözőbb helyekről érkező fiatalok sokaságának olyan közösségformáló erőt jelent, amely erő a későbbiekben egy egész életre meghatározza a kollégiumi éveket együtt töltött fiatalok világlátását, humanizmusát és a közösség iránt érzett felelősségét.”

Az Európa Kollégium felépítése és működtetése a magyar kormány támogatásával valósulhatott és valósul meg.

Európa Kollégium
évforduló
ötödik
ünnep
fennállás
Pirityiné Szabó Judit
Nemzetpolitikai Államtitkárság
Magyarország
Újvidék
Pásztor István
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ
Snejder-Sára Ildikó
oktatás
kollégium

Most

Népszerű