Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ferenc pápa: álljatok ellen a fogyasztási kultúra szirénjeinek, amelyek csak könnyű élvezeteket ígérnek

2021.12.06
22:51
2021.12.06
22:57
Forrás
MTI
Elsősorban a fiatalokat biztatta, hogy maradjanak állhatatosak a hitükben, kétségeik ellenére is, és álljanak ellen az anyagi vágyak kísértéseinek.

Ferenc pápa hétfőn befejezte görögországi látogatását, amelynek végén arra bíztatta a fiatalokat, hogy kövessék az álmaikat, és álljanak ellen a jelenkori fogyasztási kultúra "szirénjeinek", amelyek csak könnyű élvezeteket ígérnek. Az ötnapos ciprusi és görögországi látogatás során Őszentsége találkozott helyi egyházi vezetőkkel és hívők községeivel, köztük  fiatalokkal is. Elsősorban a fiatalokat biztatta, hogy maradjanak állhatatosak a hitükben, kétségeik ellenére is, és álljanak ellen az anyagi vágyak kísértéseinek.

A pápa felidézte a diákoknak Homérosz Odüsszeia című epikus költeményét és az abban szereplő szirének kísértéseit, akik "dalaikkal elvarázsolták a hajósokat, akik emiatt szikláknak ütköztek. A mai szirének is el akarnak varázsolni benneteket csábító és szűnni nem akaró ígéreteikkel, amelyek könnyű élvezeteket ígérnek, a fogyasztás hamis szükségleteit, valamint a testi jólét és a minden áron szórakozás kultuszát hirdetik" - hangsúlyozta a Szentatya. Hozzáfűzte: "ezek mind olyanok, mint a tűzijáték: pillanatra felragyognak, de aztán füstté és köddé válnak a semmiben."

Ferenc pápa
fogyasztói társadalom

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.