Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Ferenc pápa egyházi kiváltságot törölt el

2021.04.30
19:48
2022.05.03
15:15
Forrás
MTI
Világi bírák alkotta testület is ítéletet hozhat az egyház magas rangú tagjainak ügyeiben.

Ferenc pápa egyházi kiváltságot törölt el, és ezentúl világi bíróság elé állíthatók az egyház magas rangú tagjai. Az ilyen esetekben mostanáig külön bíborosok alkotta egyházi bíróság vagy maga az egyházfő határozott. Ferenc pápa a jogszabály-módosítással lehetővé tette, hogy a püspökök és bíborosok ügyeiben ezentúl világi bírák alkotta testület is ítéletet hozhat. Feltétel marad, hogy bíborosok és püspökök esetében a világi bíróság elé állítást a pápának kell engedélyeznie. Kivételt jelent, ha bíborosok és püspökök egyházi törvényt sértenek meg, mivel ilyenkor a kánonjog szerint kell eljárni. Az azonnali hatállyal bevezetett jogszabály-módosítás olyan bíborosokra és püspökökre vonatkozik, akiket általános bűncselekmények miatt állítanak bíróság elé. A világi bírák alkotta vatikáni bíróság határoz első-, másod- és harmadfokú eljárás keretében.

Az olasz sajtóban forradalminak nevezett jogi lépéssel a Vatikán azt kívánja bizonyítani, hogy zárt ajtók mögötti eljárás helyett a büntetőjogot megsértésével gyanúsított magas rangú egyházi személyek felett világi bíróság ítélkezik az átláthatóság és a nyilvánosság jegyében, mivel a vatikáni bíróság üléseit a sajtó is követheti.

bíróság
reform
Ferenc pápa

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.