Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Ferenc pápa elismerő levelét kapta Pénzes János megyéspüspök

2018.06.29
22:31
2018.06.30
16:30
Forrás
Pannon RTV
Megalapításának 50. évfordulóját ünnepli a Szabadkai Egyházmegye. Péntek délelőtt papszentelést tartottak, este pedig díszüléssel folytatódott a rendezvénysorozat a szabadkai Városháza dísztermében.
Pannon RTV/Varga Dániel

A Szabadkai Egyházmegye ötven éve mellett Pénzes János megyéspüspök öt évtizedes szolgálatát is ünneplik a hétvégén. Paskó Csaba, zenei igazgató, Szabadkai Egyházmegye: „A Trianon után, miután elszakadtunk Kalocsától, nagyon sokáig csak apostoli adminisztratúra voltunk, meg kellett várni, míg a Szentszék önálló egyházmegyévé kiáltotta ki Szabadkát. Ennek az ötvenedik jubileumát ünnepelve azt hiszem, hogy az idén, amikor püspök úr is ünnepel és ugyanakkor nyugdíjba készül, egy kicsit előre is tekintünk.”

Pannon RTV/Varga Dániel

Beretić atya nem csak a Szent Teréz-székesegyház plébánosa, hanem a megyéspüspök helyettese is. Így emlékszik vissza az elmúlt ötven évre: „Olyan öreg vagyok, hogy jelen voltam ötven évvel ezelőtt az ünnepségen, csak valamivel fiatalabb voltam. Az az idő olyan idő volt, amikor ez az egyházmegye olyannak nézett ki, hogy felülmúlta az egész történelmet. Ötven teológusunk volt, száz kis gimnazistánk volt, akik papi pályára készültek. Nagyon szép volt, és büszkék lehettünk akkoriban, hogy ennek az egyházmegyének a papjai leszünk majd.”

Pannon RTV/Varga Dániel

A díszünnepségen Luciano Suriani apostoli nuncius személyesen adta át Pénzes János megyéspüspöknek Ferenc pápa elismerő levelét.

Szabadka
egyházmegye
jubíleum
Pénzes János
püspök

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.
07:40, Frissítve: 07:46

Véget ért az amatőr színjátszók találkozója

Véget ért Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 25. Találkozója, amely a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács nemzeti jelentőségű rendezvénye.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.