Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Ferenc pápa elismerő levelét kapta Pénzes János megyéspüspök

2018.06.29
22:31
2018.06.30
16:30
Forrás
Pannon RTV
Megalapításának 50. évfordulóját ünnepli a Szabadkai Egyházmegye. Péntek délelőtt papszentelést tartottak, este pedig díszüléssel folytatódott a rendezvénysorozat a szabadkai Városháza dísztermében.
Pannon RTV/Varga Dániel

A Szabadkai Egyházmegye ötven éve mellett Pénzes János megyéspüspök öt évtizedes szolgálatát is ünneplik a hétvégén. Paskó Csaba, zenei igazgató, Szabadkai Egyházmegye: „A Trianon után, miután elszakadtunk Kalocsától, nagyon sokáig csak apostoli adminisztratúra voltunk, meg kellett várni, míg a Szentszék önálló egyházmegyévé kiáltotta ki Szabadkát. Ennek az ötvenedik jubileumát ünnepelve azt hiszem, hogy az idén, amikor püspök úr is ünnepel és ugyanakkor nyugdíjba készül, egy kicsit előre is tekintünk.”

Pannon RTV/Varga Dániel

Beretić atya nem csak a Szent Teréz-székesegyház plébánosa, hanem a megyéspüspök helyettese is. Így emlékszik vissza az elmúlt ötven évre: „Olyan öreg vagyok, hogy jelen voltam ötven évvel ezelőtt az ünnepségen, csak valamivel fiatalabb voltam. Az az idő olyan idő volt, amikor ez az egyházmegye olyannak nézett ki, hogy felülmúlta az egész történelmet. Ötven teológusunk volt, száz kis gimnazistánk volt, akik papi pályára készültek. Nagyon szép volt, és büszkék lehettünk akkoriban, hogy ennek az egyházmegyének a papjai leszünk majd.”

Pannon RTV/Varga Dániel

A díszünnepségen Luciano Suriani apostoli nuncius személyesen adta át Pénzes János megyéspüspöknek Ferenc pápa elismerő levelét.

Szabadka
egyházmegye
jubíleum
Pénzes János
püspök

Most

18:01, Frissítve: 19:10

Focizni jó – minden korosztálynak

Családi napot tartott a hajdújárási Vinogradar Futballklub. Az esemény alkalmával a gyerekek mellett a szülők is összemérhettél erejüket a pályán, illetve új tagok felvételére is sor került.
16:14

Öten sérültek meg egy autóbalesetben

Öt személy sérült meg egy autóbalesetben Doljevac környékén ma délután. A Niš-Doljevac autópályán egy belgrádi rendszámtáblájú személygépkocsi ismeretlen okokból lerepült az útról és a védőkorlátba ütközött.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.