Ugrás a tartalomra
Pézes János átveszi a pápa levelét
Pannon RTV/Varga Dániel

Ferenc pápa elismerő levelét kapta Pénzes János megyéspüspök

2018-06-29
22:31
2018-06-30
16:30
Forrás
Pannon RTV
Megalapításának 50. évfordulóját ünnepli a Szabadkai Egyházmegye. Péntek délelőtt papszentelést tartottak, este pedig díszüléssel folytatódott a rendezvénysorozat a szabadkai Városháza dísztermében.
díszülés

A Szabadkai Egyházmegye ötven éve mellett Pénzes János megyéspüspök öt évtizedes szolgálatát is ünneplik a hétvégén. Paskó Csaba, zenei igazgató, Szabadkai Egyházmegye: „A Trianon után, miután elszakadtunk Kalocsától, nagyon sokáig csak apostoli adminisztratúra voltunk, meg kellett várni, míg a Szentszék önálló egyházmegyévé kiáltotta ki Szabadkát. Ennek az ötvenedik jubileumát ünnepelve azt hiszem, hogy az idén, amikor püspök úr is ünnepel és ugyanakkor nyugdíjba készül, egy kicsit előre is tekintünk.”

díszülés

Beretić atya nem csak a Szent Teréz-székesegyház plébánosa, hanem a megyéspüspök helyettese is. Így emlékszik vissza az elmúlt ötven évre: „Olyan öreg vagyok, hogy jelen voltam ötven évvel ezelőtt az ünnepségen, csak valamivel fiatalabb voltam. Az az idő olyan idő volt, amikor ez az egyházmegye olyannak nézett ki, hogy felülmúlta az egész történelmet. Ötven teológusunk volt, száz kis gimnazistánk volt, akik papi pályára készültek. Nagyon szép volt, és büszkék lehettünk akkoriban, hogy ennek az egyházmegyének a papjai leszünk majd.”

Pénzes János a levéllel

A díszünnepségen Luciano Suriani apostoli nuncius személyesen adta át Pénzes János megyéspüspöknek Ferenc pápa elismerő levelét.

Szabadka
egyházmegye
jubíleum
Pénzes János
püspök

Most

10:38, Frissítve: 10:55

Megbukott a francia kormány

Beadta lemondását Édouard Philippe francia kormányfő, ezzel pedig megbukott a francia kormány - jelenti a szerb közmédia.

Népszerű