Ugrás a tartalomra

Ferenc pápa a Krisztus sírját elzáró kőhöz hasonlította a világ bajait + VIDEÓ

2024.03.31
14:42
2024.03.31
15:54
Forrás
Pannon RTV
Ne engedjük meg, hogy a világban folyamatban lévő ellenségeskedések súlyos kihatással legyenek a civil lakosságra, amely már sok gyötrelmet elviselt.

Ez különösképp igaz a gyermekekre - mondta Ferenc pápa. A szentatya Urbi et Orbi áldásban részesítette Rómát és a világot.

A feltámadás napján a katolikus egyházfő a Szent Péter téri ünnepi misén mondta el húsvéti üzenetét, valamint Urbi et Orbi apostoli áldását. A szentatya kitért a világot sújtó szörnyűségekre, az éhezésre, a háborúkra, az emberkereskedelemre és a gyermekek gyötrelmes helyzetére: „Mennyi szenvedést látunk a gyermekek szemeiben. Ezek a gyerekek már elfelejtettek nevetni, mosolyogni a háborúnak ezen a földjén. Tekintetükkel a gyermekek ezt kérdezik: Miért? Miért az oly sok halál? Miért a pusztítás? A háború mindig abszurditás és vereség. Ne engedjük, hogy mind erősebben fújjanak a háború szelei Európa és a Földközi-tenger térsége felett. Ne adjuk meg magunk a fegyverek és az újrafegyverkezés logikájának. Soha nem lehet fegyverekkel felépíteni a békét. Ez csakis akkor lehetséges, ha kezet nyújtunk egymásnak és megnyitjuk szíveinket.”

A szentatya szólt a világ vezetőihez és minden politikai felelősséget viselő személyhez. Felszólította őket, hogy tegyenek az erőszak és az emberkereskedelem megszüntetéséért, hogy minden áldozat számára elhozzák a szabadságot, a világ minden pontján. Külön kitért a Nyugat-Balkán térségre, ahol komoly lépések történnek az európai integráció érdekében. Elmondta, hogy az etnikai, kulturális és felekezeti különbségek nem vállhantnak a megosztottság okaivá, inkább ezek legyenek a gazdagság forrásai egész Európa és a teljes világ számára. Ezt követően Isten szeretetére is emlékeztette a híveket a pápa: „Ezen a napon ünnepeljük az életet, amelyet a Fiú feltámadása ajándékozott nekünk. Emlékezzünk Isten mindannyiunk iránt érzett végtelen szeretetére. Ez a szeretet felülmúl minden határt és minden gyöngeséget. És mégis oly sokszor lebecsüljük az élet értékes ajándékát.”

A feltámadás fénye világosítsa meg elménket és térítse meg szívünket, tudatosítva bennünk minden emberi élet értékét. Ezt az életet be kell fogadni, meg kell védeni és szeretni kell - zárta gondolatait Ferenc pápa.

Ferenc pápa
Urbi et Orbi
Vatikán
husvétvasárnap

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.