Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Bárdos Orsolya

Figyelmeztetés a gépjárművezetőknek! Holnaptól lép érvénybe az új közlekedésbiztonsági törvény

2023.09.14
11:16
2023.09.15
13:56
Forrás
Pannon RTV
Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a sofőröknek 18 esetben lefoglalhatják a járművüket, a 18. életévét betöltött személy már vizsgázhat teherautóra, valamint 14 évesnél fiatalabbak nem közlekedhetnek elektromos rollerrel.

A járműveket a többi között olyan esetben foglalhatják le a hatóságok, ha valakinek 1,2 ezreléknél több alkohol van a szervezetében, ha megtagadja az alkohol- vagy drogtesztet, vagy településen kívül a megengedettnél több mint 80 km/h-val nagyobb sebességgel halad. Emellett arra is figyelniük kell a vezetőknek, hogy ne lépjék túl a korlátozást településen belül, valamint az iskolazónában, és ne szállítsanak 12 éven aluli gyereket a vezetői ülésben.

Ezekben az esetekben foglalhatják le a járművet:

- 1,2 ezreléket meghaladó alkoholos befolyásoltság alatti vezetés;
- alkoholszonda vagy drogteszt megtagadása;
- a megengedettnél 80 km/h-val nagyobb sebességgel való haladás településen kívül;
- a megengedettnél 70 km/h-val nagyobb sebességgel való haladás településen belül;
- a megengedettnél 60 km/h-val nagyobb sebességgel való haladás az iskolazónában vagy a 30-as zónában;
- a megengedettnél 50 km/h-val nagyobb sebességgel való haladás a lassú forgalmi zónában;
- 12 év alatti gyerek szállítása a vezetői ülésben;
- 12 éven aluli gyerek szállítása olyan helyen, ami nem ülés (csomagtartó, műszerfal, kalaptartó stb.);
- legalább két piros közlekedési lámpán való áthaladás 10 percen belül;
- menetoszlop előzése telt vonalon;
- járművezetés jogosítvány nélkül;
- járművezetés vezetési tilalom alatt;
- járművezetés a jogosítvány bevonás után a felhalmozott büntetőpontok miatt;
- járművezetés a forgalomból való ideiglenes kizárás alatt;
- éjszakai vezetés kivilágítatlan úton anélkül, hogy a járművön égnének a fényszórók;
- megálló vagy megállt jármű előzése, ha az említett jármű gyalogos átkelőhelyen enged át más közlekedésben résztvevőket;
- kísérettel vonuló menetoszlop előzése;
- ha nem engednek át egy kísérettel vonuló járművet.

Sofőrhiány miatt csökkentették a C és D kategóriás, azaz teherautók és buszok vezetéséhez szükséges jogosítvány megszerzésének korhatárát. A közlekedésbiztonsági törvény javasolt módosítása lehetővé teszi a 18 éven felüliek számára, hogy tehergépjármű-vezetői engedélyt szerezzenek. Ugyanezt javasolják az autóbuszok esetében is, általános feltétel, hogy az illető rendelkezzen szakmai alkalmassági bizonyítvánnyal.

Az elektromos rollerrel közlekedőknek a kerékpárutat, a gyalogos-kerékpárutat vagy a kerékpársávot kell használniuk. Csak olyan úton közlekedhetnek, ahol 30 kilométer/óra a maximálisan megengedett sebesség. A 18. életévüket betöltöttek közlekedhetnek olyan úton is, ahol 50 km/h a megengedett sebesség. A roller vezetésének alsó korhatára 14 év.

A sofőröknek nem okozhat meglepetést, ha szeptember elsejétől kamerás közlekedési rendőr közeledik feléjük az úton. Ezeket az eszközöket a rendőr mellkasára vagy az egyenruha zsebére rögzítik. A rendőrök feladataik ellátása és intézkedéseik során kötelesek használni a kamerákat. A rendőrség leszögezi, hogy a rendszer használatának célja a rendőrök munkájának dokumentálása és ellenőrzése valamint az állampolgári panaszok megalapozottságának megállapítása, majd a visszaélések és korrupció megelőzése, valamint az elemzés és a képzés javítása, illetve a rendőrségi munka fejlesztése. Azok a rendőrök, akik ezeket az eszközöket az egyenruhájukon fogják viselni, kötelesek tájékoztatni az állampolgárokat arról, hogy az intézkedést hang- és képfelvétellel rögzítik.

közlekedésbiztonság
közlekedésbiztonsági törvény

Most

15:49, Frissítve: 16:01

Együtt a sikerért!

Együttműködési megállapodást írt alá több szerbiai szabad övezet és az ezekben működő vállalatok illetékesei. Ehhez csatlakoztak egyebek mellett szállodák, a szabadkai Építőmérnöki Kar és egyéb partnerek.

Népszerű