Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

A fiskális számlák kötelező kiállítása ellen tüntetnek a piaci árusok

2022.03.25
16:45
2022.03.26
17:43
Forrás
Pannon RTV
Az új törvény szerint május elsejétől minden olyan cég és vállalkozás, amely természetes személynek ad el valamit vagy nyújt szolgáltatást, köteles fiskális számlát kiállítani. Ebbe pedig beletartoznának a piaci árusok is.

Hétfőnként emiatt sok helyen tüntetőleg zárva maradnak a piacok.

Pannon RTV/Óvári Dániel

Már áprilisban bevezethetik a fiskális kasszákat és számlákat a piacokon is. Ez ellen tüntetnek az árusok hétfőnként Belgrádban, de Vajdaság-szerte is több településen hétfőnként zárva maradnak a piacok. Illetve petíciókat is írtak.

A piaci árusok fizetik az átalányadót, a helypénzt, a parkolót és az árut. A fiskalizációval járó plusz költségeket már nem tudnák kifizetni - panaszolják.

Snežana Liptak, piaci árus, Újvidék: „Próbáltunk beszélni a piaccal, Újvidék vezetőségével és Belgrádban az ország vezetőségével, különböző minisztériumokkal, de senki sem beszél velünk a problémáinkról és arról, hogy mi történik, és miért vagyunk annyira ellene a fiskalizálásnak. Szeretnénk, ha lehetséges, találkozni valakivel, aki szóba áll velünk, aki beszél a piaci árusokkal a fiskalizációról, és megtalálni azt a közös pontot, hogy mindenkinek jó legyen, hogy mindannyian túlélhessünk itt.”

Branko Petričević, piaci árus, Újvidék: „Ha valamilyen rendszert vezetnek be, azzal egyetértek, de akkor az kivitelezhető rendszer legyen, ne pedig rám kényszerítsenek valamit, és akkor kaparhatok életem végéig, nincs miből élnem, ez egy szörnyű büntetés.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Az úgynevezett E-kasszák direkt összeköttetésben lesznek az adóhivatallal. A fiskális számlák főként gazdasági szempontból és a vásárlók védelme érdekében fontosak - mondta el korábban Mladen Alfirović, a Vajdasági Fogyasztóvédelmi Egyesület jogi tanácsadója.

„Természetesen a fiskális számla a legerősebb bizonyíték arra, hogy a fogyasztó élhessen a jogaival, és a legtöbb kereskedő kéri a fiskális számlát panasz esetén. Ha bármilyen okból a fogyasztó nem rendelkezik vele, elvesztette, vagy bármi más, bizonyíték lehet bankszámlakivonat, ha az árut kártyával fizették ki, vagy bármilyen más dokumentum, arról, hogy a tranzakció megtörtént az adott helyen és időben.”

Ami a fogyasztókat illeti, a legtöbben neutrális véleményen vannak. Már megszokták, hogy a piacon nem szoktak számlát kapni.

fiskális számla
árusok
tüntetés

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.