Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fokhagymás falunap Ludason

2017.08.06
14:56
2017.10.04
12:18
Fokhagyma, fesztiválhangulat, muzsikaszó és rengeteg résztvevő – fokhagymafesztivált tartottak Ludason.

Az észak-bácskai település híres a fokhagymatermesztésről, hiszen szinte minden házban foglalkoznak fokhagyma-termesztéssel. A gyerekeknek hagymafejtő versenyt, míg a felnőtteknek hagymafonó versenyt szerveztek. A rendezvény éjszakába nyúló zenés mulatsággal folytatódott.

Fokhagymafüzérek, fokhagymacsokrok, fokhagymából készült különféle tárgyak, talán így lehetne a legegyszerűbben jellemezni a ludasi fokhagymafesztivált. A ludasiak számára a fokhagyma nem egyszerűen csak egy fűszernövény, hanem munkát és megélhetést is biztosít számukra.

A gyerekeknek hagymafejtő versenyt, míg a felnőtteknek hagymafonó versenyt szerveztek. A nézők elleshették a fokhagymafonás fortélyait. Borsos Szintia gyermekkorában tanulta meg a fokhagymafonás fortélyait, így nem csoda, hogy ő nyerte meg a versenyt.

Borsos Szintia, fokhagymatermelő, Ludas: „A nagymamámtól tanultam, aki már meghalt, és szeretném tovább vinni a tehetségét. Gyerekkoromban nagyon sokat segítettem neki fonni, meg piacra vinni árulni a hagymát.”

A fokhagyma termesztése sok precizitást, és még ennél is több türelmet igényel – mondják a termelők.

Bátori Hermina, fokhagymatermelő, Ludas: „Elég munkaigényes a fokhagymatermelés. Piszkos munka, mert nagyon poros, de végül is megéri, mert szépen lehet belőle árulni.”

A ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület legifjabbjai is bemutatták néptánctudásukat az eseményen. Horvát Tímea szabadkai alpolgármester szerint fontosak a környéken szervezett hagyományápoló rendezvények.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „Rengeteg rendezvény van, rengeteg kulturális műsorral lépnek fel a gyerekek, kultúregyesületek. Azt gondolom, hogy ez példamutató az összes többi település és helyi közösség számára.”

Az est éjszakába nyúló utcabállal folytatódott, amelyen kedvére rophatták a táncot a vendégek.

EU konferencia
falunap
fokhagymafesztivál
Ludas

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.