Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Folyamatban van a bihaći befogadóközpontok felügyeletének átszervezése

2019-02-12
14:15
2019-02-12
15:26
Forrás
Pannon RTV
A tervek szerint valamennyi boszniai tábor a védelmi minisztérium és az idegenrendészet fennhatósága alá kerülne.

Prioritást élvez továbbá a határvédelem megerősítése, 100 új rendőrt vesznek fel, valamint tíz járőrcsónak kerül bevetésre a Száva és a Drina folyók határszakaszain.

A múlt hét közepén az Una-Sana kanton válságtörzse tíznapos ultimátumot adott a bosnyák védelmi minisztériumnak, hogy tegyen rendet és vegye át a bihaći, cazini és Velika Kladuša-i ideiglenes befogadóközpontok felügyeletét, és akadályozzák meg további migránsok érkezését.

A tényleges kapacitásoknál már ezerrel többen vannak a bihaći Bira befogadóközpontban. Több mint 2500-an, és csak kevesen merészkednek ki a szakadó hóesésben. A többségük, 1200 pakisztáni illegális bevándorló. Még öt nap maradt az ultimátumból, amit Nermin Kljajić, az Una-Sana kanton belügyminisztere adott Dragan Mektićnek, a föderáció védelmi miniszterének, hogy rendezze a migránshelyzetet Bihaćban, ellenkező esetben elkezdik Szarajevóba szállítani a most már csaknem ötezer, a kanton területén tartózkodó illegális bevándorlót.

Azonban a migránsok nem Szarajevóba, hanem az Európai Unió országaiba szeretnének eljutni: „Mi nem tudunk erről, hogy el akarnak vinni Szarajevóba. Itt akarunk maradni, hogy továbbmenjünk Horvátországba és utána Olaszországba.”

A bevándorlók azt mondják, hogy már túl sokan vannak a táborokban. Van aki már fél éve Boszniába jött és a nyelvet is megtanulta: „Nincs, nincs már pénzem, nem dolgozok. Nincs itt pénz, nincs itt semmi.”

Délelőttönként nyugalom van Bihaćon, a migránsok délután és este mennek be a városba. A helyiek szerint sürgősen tenni kéne valamit gyermekeik érdekében: „El kell kísérnem az iskolába, mert azt mondja, jaj anya félek a migránsoktól. Mert sokan vannak és csoportokban mennek.”

Ale Šiljdedić, az Una-Sana kanton rendőrségi szóvivője azt mondta, a migránsok mozgását korlátozhatják a térségben, de a befogadótáborok őrzésére nincs felhatalmazásuk: „A rendőrség ilyen értelemben végrehajtja a Városi Képviselő-testület és az Una-Sana kanton kormányának valamint a válságtörzs döntéseit.”

Hozzátette, a rendőrség parancsot teljesít. Amennyiben olyan döntést hoznak, hogy a bevándorlókat elszállítják, ők ezt végrehajtják.

Bosznia
Bihac
befogadóközpont

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.