Ugrás a tartalomra
Szerbiai Madártani és Madárvédő Egyesület

Gyűjtés a parlagi sasok védelme érdekében

2023.02.03
13:40
2023.02.03
13:49
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában már csak egyetlen pár fészkelt 2016-ban.

Gyűjtést szervez a parlagi sasok védelme érdekében a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület. A szakemberek és az önkéntesek munkájának köszönhetően jelenleg Bánát területén már 5 pár fészkel. Az akciók résztvevői a többi között az elmúlt években kaszáltak, hogy biztosítsák a madaraknak a vadászatra alkalmas területet és folyamatosan, éjjel-nappal őrizték őket, mivel a költési időszakban is nagyon érzékenyek a zavarásra.

Az egyik évben egy viharban leszakadt a parlagi sasok fészke, a gyors közbelépésnek köszönhetően maradtak életben a fiókák. A párok számának növekedését elősegítendő mesterséges fészekalapokat is kihelyeztek. Az igyekezetnek köszönhetően növekedett a fészkelő parlagi sasok száma. Egy hatéves, az Európai Unió által támogatott projekt részeként végezték a munkákat. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület azt írja, most egymillió dinárt szeretnének összegyűjteni, hogy biztosíthassák a fészkek folyamatos őrzését, üzemanyagot vásároljanak és két műholdas adót szerezzenek be a fiókák követéséhez.

Az adakozók között ajándékokat is kisorsolnak. További részletek a www.donacije.rs oldalon.

parlagi sasok
gyűjtés

Most

15:02

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 15:09

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.
13:58

Némi orosz előny Bahmutnál

Az orosz erők némi előnyt szereztek a keleti csatatéren, Bahmut városában, de súlyos árat fizettek ezért, amely emberéletekben mérhető – közölte a kijevi vezetés csütörtökön, részleteket azonban nem közöltek.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.