Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Hamarosan a megszokott módon végzik a vizsgálatokat a Szabadkai Közkórházban

2020-09-07
17:34
2020-09-07
17:54
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan csökken a Szabadkai Közkórház covid-részlegein kezelt koronavírusos páciensek száma.

Dr. Gordana Krtinić elmondta, minden covid-részlegen dolgozó munkatársat leteszteltek. A szakrendelések még korlátozott számban zajlanak a kórházban, azonban a szakember arról biztosította stábunkat, hogy hamarosan a régi, megszokott módon végzik majd a vizsgálatokat - részletezte a kórház igazgatóhelyettese.

Pannon RTV/Gál Hermina

Hétfőn összesen 11 koronavírus-fertőzésre gyanús beteget ápoltak az intézményben, hárommal kevesebbet mint vasárnap. A covid-intenzív osztályon már nincs beteg és mesterséges lélegeztetésre sem szorul egyetlen koronavírussal fertőzött személy sem.

Pannon RTV/Gál Hermina/Illusztráció

A Szabadkai Közkórház illetékese elmondta, újdonságnak számít a szerbiai válságtörzs rendelete, amely szerint a Covid-19 betegségből kigyógyult pácienseken két héttel a betegségük lezajlása után többet nem végeznek ellenőrző jellegű PCR-tesztelést.

Dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettese: „Mindazok a páciensek, akik kapcsolódó krónikus betegségekben szenvednek, és akiknél esedékes bármiféle szövődmény kialakulása, azokat természetesen követjük. Minden beteget, akinél a fertőzés súlyos klinikai képet eredményezhet, itt nemcsak tüdőgyulladásra gondolok, hanem egy általános rossz, dehidratált, kiszáradt állapotra, minden, ami a Covid-19 betegségnél komplikációt okozhat, ami a Covid-19 betegséget esetleg kísérheti, és ahol megállapítjuk a súlyosabb klinikai állapotot, azokat a betegeket mindenképp kórházi kezelésen tartjuk.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Pillanatnyilag jobb a járványügyi helyzet az észak-bácskai körzetben mint júliusban, de a koronavírus-járványnak még nincs vége, figyelmeztet Dr. Nebojša Bohucki, a szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa. Elmondta, a betegek klinikai képe a járvány továbbhaladtával lassan változik, és észrevehető, hogy a vírus hét hónapos jelenléte folyamán egyre enyhébb klinikai képet eredményez a betegeknél. Szavai szerint sokan csak akkor szembesülnek azzal, hogy fertőzöttek, amikor utazás céljából elvégzik a PCR-tesztet és kiderül, hogy pozitívak.

Dr. Nebojša Bohucki, a szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa: „A kontaktkutatás nagyon fontos járványügyi szempontból, de mindig a járvány kezdetén. Amikor már elmúlik fél év és tudjuk, hogy több mint 500 személy volt beteg, de a reális szám akár néhány ezer is lehet, akkor egy ilyen kontaktkutatást már nem csinálhatunk. Csinálhatunk, de ehhez nagyon sok emberre lenne szükségünk, sok orvosra, nővérre.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Észak-Bácskában összesen 503 koronavírusos beteget regisztráltak a járvány kezdete óta, jelenleg 121 aktív beteget tartanak számon. Szabadkán 412-en fertőződtek meg a vírussal. Pillanatnyilag 98 aktív fertőzöttet jegyeznek. A koronavírus szövődményeiben az észak-bácskai körzetben összesen 22 személy hunyt el, húszan Szabadkán - részletezte Bohucki.

Szabadka
Szabadkai Közkórház
Nebojša Bohucki
koronavírus
COVID-19
fertőzöttek

Most

08:15, Frissítve: 08:59

Nem lazít Nyugat-Európa

Franciaországban szombat este 6 órától életbe lépett a meghosszabbított és az egész országra kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom, aminek betartását járőröző rendőrök ellenőrzik.
07:29, Frissítve: 09:42

Fagypont alatt egész nap

Fagyos napok jönnek - figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jeges utakra számíthatunk a napokban. Keddtől várható enyhülés.

Népszerű