Ugrás a tartalomra

Három Petőfi-szobrot avatnak a hétvégén Vajdaságban

2023.07.29
09:00
2023.07.29
09:30
Forrás
Pannon RTV
A Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezése a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozat részeként valósul meg.

Szombaton 16 órától a kúlai Szent György-templomban tartanak szentmisét, majd 17 órától felavatják a templomkertben felállított szobrot. Ünnepi beszédet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, köszöntőt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mond. Ugyanazon a napon 19 órától a kishegyesi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épülete előtti téren is szobrot avatnak. Itt Pásztor István mellett Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke szól az egybegyűltekhez. Vasárnap 9 órakor a törökfalui Szent Gellért-templomban tartanak szentmisét, majd a Százszorszép Művelődési Egyesület előtti téren avatják fel Petőfi Sándor mellszobrát. Ünnepi beszédet Pásztor István, a VMSZ elnöke, köszöntőt Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke mond. Mindhárom mellszobor Szilágyi László vajdasági szobrászművész alkotása.

A szoboravatók szervezője a helyi szervezetek mellett a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács. Az érintett települések a VM4K és az MNT pályázatán nyertek Petőfi-szobrot. A pályázatra minden olyan vajdasági település intézménye, civil szervezete, művelődési egyesülete vagy helyi közössége jelentkezhetett, ahol még nincs Petőfi Sándort ábrázoló szobor, emléktábla vagy dombormű.

Petőfi-szobor
szoboravatás

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.