Ugrás a tartalomra

Három új magyar tankönyv jelenik meg (videó)

2016.12.27
10:54
Három új magyar nyelvű tankönyv kiadásáról írt alá dokumentumot a Magyar Nemzeti Tanács képviselője a szerbiai illetékesekkel
Három új magyar nyelvű tankönyv kiadásáról írt alá dokumentumot a Magyar Nemzeti Tanács képviselője a szerbiai illetékesekkel. Ezt más nemzeti közösségek képviselői is megtették. Olyan tankönyvekről van szó, amelyek még hiányoznak az általános iskolákból. A nemzeti tanácsok, az oktatási minisztérium és a szerb Tankönyvkiadó Intézet márciusban egy memorandumot kötöttek, amelybe az általános iskolások számára hiányzó tankönyveket foglalták bele. A Magyar Nemzeti Tanács akkor 7 tankönyv és gyakorlófüzet kiadását javasolta. Ezt el is fogadták. Azóta egy újabb dokumentumot is aláírtak.  Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: "Ennek a második fázisaként lett most az a szerződésmódosítás aláírva pénteken, december 23-án Belgrádban az oktatási minisztérium kezdeményezésére, amely szintén azokat a tankönyveket rögzíti szerződésileg, amelyek még hiányoznak az általános iskolai korosztály számára a kisebbségi nyelveken."Eszerint az MNT újabb három tankönyv kiadását javasolta. Ezek Az anyanyelvápolás a nemzeti kultúra elemeivel című tankönyv az általános iskolák 6., 7. és 8. osztálya számára. Ez egy válaszható tantárgy, amelynek terén még hiányoztak a tankönyvek. "A magyar nyelvi oktatás terén széles körű palettával rendelkezünk a tankönyvek terén. Az általánosak, a kötelező tantárgyak le vannak fedve tankönyvekből. Így a választható tantárgyakra esett a választás, hiszen ez az, ami még hiányzik. Azt gondoljuk, hogy ezeknek a tankönyveknek a kiadásával, valamint a márciusban a hármas szerződésben, a memorandumban foglaltak alapján most már teljes lesz az a paletta, az a skála, amely a tankönyveket tartalmazza az általános iskolai korosztály számára." A tankönyvek 2017. szeptember elsején már a diákoknál lesznek - mondta Jerasz Anikó. A kiadásuk határidejének betartását, valamint annak teljes költségeit az oktatási minisztérium vállalta magára.
Magyar Nemzeti Tanács
Jerasz Anikó
tankönyvek
anyanyelvápolás

Most

07:13

Olaszország több városát elöntötte az eső

Az olasz fővárosra a vasárnapra virradó éjszaka újabb heves vihar csapott le, és a nagy mennyiségű csapadék elszigetelte a szicíliai Messina teljes térségét is. A polgári védelem egészen hétfőig meghosszabbította az időjárási riasztást.
20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű