Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hódmezővásárhelyi diákok látogattak Zentára

2018.06.04
16:20
2018.06.04
17:47
Forrás
Pannon RTV
23 hódmezővásárhelyi diák és két kísérő tanár látogatott el Zentára a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A vendégeket a helyi gimnázium fogadta.

A gyerekek megnézték a városházát és közös előadást készítettek délvidéki társaikkal. A kirándulást a Rákóczi Szövetség szervezte.

A hódmezővásárhelyi diákok először a zentai Városháza tornyában lévő emlékkilátót és a hozzá kapcsolódó kiállítást nézték meg.

Kis Dominika Eleonóra, tanuló, Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Hódmezővásárhely: „Nekem nagyon tetszett. Nagyon szép volt a kilátó is, a kiállítás is, és nagyon érdekes dolgokat hallottunk a zentai csatáról, meg mindenről.”

A Városháza dísztermében a két iskola diákjai közös műsort készítettek a nemzeti összetartozás napja alkalmából.
A zentai tanulók elmondták, hogy fontosak a határon átnyúló kapcsolatok.

Horváth Edina, tanuló, Zentai Gimnázium: „Azért tartom fontosnak, mert mégis egy nemzethez tartoznak mindkét iskola diákjai, és így nemcsak segíteni tudják egymást, hanem esetleg tapasztalatot cserélni vagy közösen több mindent el tudnak érni, mert mégis egy nyelvet beszélnek, egy kultúrához tartoznak.”

Amellett, hogy a két intézmény testvériskolai kapcsolatot ápol, egy személyes kötődés is okot adott arra, hogy az anyaországi intézmény diákjai Zentára látogassanak.

Illés Eszter, angol-német szakos tanár, Németh László Gimnázium és Általános Iskola, Hódmezővásárhely: „Árva László igazgató úr a főnököm, tudja, hogy én zentai öreg diák vagyok, tehát egyértelmű lett, hogy amikor hallott a Rákóczi Szövetség június 4-i diákutaztatási pályázatáról, akkor engem fog megkérni, hogy ezt lebonyolítsam, mert otthon vagyok itt is, és ott is.”

Hódmezővásárhely és Zenta már régóta testvérváros, a kapcsolat az intézmények között is kiváló.

Újházi Éva, igazgató, Zentai Gimnázium: „Számunkra ez azért fontos, hogy a gyerekeink személyes kapcsolatokat tudnak teremteni az anyaországi gyerekekkel, és úgy érzem, hogy az anyaországi gyerekeknek is nagyon fontos, hogy megismerjék a határon túli területeket.”

A gyerekek és tanáraik a zentai látogatást követően Szabadkára utaztak, hogy megnézzék a város egyedi, szecessziós épületeit. 

Hódmezővásárhely
Zenta
Rákóczi Szövetség

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.