Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Hogyan védekezünk a koronavírus ellen?

2020.02.12
14:48
2020.02.12
16:29
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt időszakban több védőmaszkot vásárolnak az emberek az új koronavírus miatt térségünkben. A legtöbben attól tartanak, hogy eléri térségünket is a járvány.

A szerdán közölt adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában meghaladja a 45 ezret, a betegség következtében pedig több mint 1100 ember halt meg a távol-keleti országban, miközben 5000 felett jár a gyógyultak száma.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Szerbiában és Magyarországon még nem jelentettek koronavírus fertőzést, de tombol az influenza mindkét országban, ezért nem árt óvatosnak lenni a cseppfertőzéssel terjedő betegségek miatt. Sokan úgy vélik, télvíz idején az immunrendszer erősítése megelőzheti a különböző légúti megbetegedéseket. Ellenálló képességünk fokozása mellett a különböző védőmaszkok is védelmet nyújtanak.

Pixabay

Berta László: „Hallani hallottunk róla, de olyan sok mindent nem tudunk. Egyedül a C-vitamint elkezdtük még novemberben szedni. Nem tudok bővebben mit mondani, mert nem sok mindent tudunk róla. Tartani persze, hogy tartunk tőle, de reméljük, hogy ide nem fog elérni, hogy valami csak fog történni. Maszkot még nem vettem.”

Sadiković Mario: „Hallottam róla, védekezek is, leginkább vitaminokat szedek, maszkot is hordok, de azt leginkább csak akkor, ha a városba megyek. Kicsit félek tőle.”

Pixabay/Bru-nO/illusztráció

Mások azonban nem hisznek a védőmaszkok és a vitaminok vírusokat távol tartó erejében, hanem a házi praktikákra esküsznek.

Óvári Sándor: „A koronavírusról csak annyit, hogy én nem félek tőle, mert minden nap megiszok 2-3 jó pálinkát, és azzal védekezek.”

Pixabay/Bru-nO/illusztráció

Vajdaságban még nem elterjedt látvány az utcán, a tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen a maszk használata. A gyógyszertárakban azonban kisebb mennyiségben, de egyre többen vásárolnak maszkokat és kézfertőtlenítőket.

Milutinovics Noémi:
„- Az utóbbi időben nagyon megnőtt a maszkok iránti kereslet. Két fajtánk van jelenleg. A megkötős vagy fülre akaszthatós.
- Milyen kiszerelésben, mekkora csomagban vásárolhatóak?
- 50 darabos kiszerelésben vannak, de mi darabszámra adjuk.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Szerbiában még nem diagnosztizáltak koronavírussal fertőzött beteget. Ez azonban bármikor változhat, hiszen az emberek folyamatosan utaznak, ezzel pedig terjeszthetik a járványt - nyilatkozta Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakorvos Közügyek című műsorunkban.

Dr. Nebojša Bohucki: „Ha az új koronavírusról beszélünk, egyáltalán nincs rá kezelés. A SARS és a MERS hasonló vírusok, koronavírusok, tehát egy családban vannak ezek a vírusok. Itt nincs semmilyen kezelés, sem megfelelő specifikus megelőzés, mint a védőoltás.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az egyszer használatos maszkok nem nyújthatnak teljes biztonságot a kórokozókkal szemben, de jó szolgálatot tehetnek, legyen szó egyszerű nátháról vagy szezonális influenzáról. Áruk is kedvező, egyes gyógyszertárakban már négy dinárért is kaphatók.

koronavírus
védőmaszk
C-vitamin

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.