Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Horgos ünnepelt

2022.03.11
20:30
2022.03.11
20:43
Forrás
Pannon RTV
Átadták a felújított Művelődési Házat, és jelképesen annak kulcsát is.

Horgos újratelepítésének napját ünnepelték a helyiek. Emellett jelképesen átadták a Művelődési Ház kulcsát is. Pár hónappal ezelőtt ugyanis befejeződött annak teljes felszerelése, így minden adottá vált a színvonalas munkához az épület falain belül.

A falunapi esemény kiállításmegnyitóval vette kezdetét, ahol a Művelődési Ház 1977-es alapkőletétele óta készült fényképek, újságcikkek kaptak helyet. A horgosi Művelődési Ház és annak egyesületei a magyarkanizsai művelődési, oktatási életben is nagy szerepet töltenek be. Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Nagyon örülök, hogy így a nemzeti ünnepünkre és a falunapra tudtuk időzíteni ezt az épületátadót, és én úgy gondolom, hogy a községben most már elmondhatjuk, hogy két nagyon komoly művelődési intézmény is működik.”

Ünnepi beszédet Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának a főosztályvezetője mondott, aki kiemelte, hogy a szerb és a magyar államnak, valamint a Vajdasági Magyar Szövetségnek köszönhetően egy kulcsfontosságú intézmény jöhetett létre. „Ez a Művelődési Ház egyben az ezer éves múltjára, hagyományaira, keresztény értékeire büszke közösség teljesítménye, és a vajdasági magyar intézményrendszer egy újabb fontos és erős pereme, a szülőföldön való boldogulás otthona.”

Az eseményen jelképesen átadták a intézmény kulcsát is.

Több mint 10 éves nagy erőfeszítés eredménye a horgosi Művelődési Ház jelenlegi formája, köszönve ezt mások mellett a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának - fogalmazott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „Hihetetlenül fontos ez az épület. Azért fontos, mert a civil szervezetek itt működnek, azért fontos, mert a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesületnek a több mint 10 szakcsoportja itt működik. Ez végül is a falunak a szíve, ez lükteti a vért a vérkeringésben, ez teremti meg az összegyűlésnek a lehetőségét, a kulturális tartalmaknak a helyszínét.”

Az eseményt a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület alkalmi összeállítása zárta.

Horgos
Pirityiné Szabó Judit
Pásztor István
Fejsztámer Róbert
Művelődési Ház

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.