Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Hova tovább az általános iskola után?

2020.07.06
18:21
2020.07.09
17:23
Forrás
Pannon RTV
14 nyolcadikos fejezte be tanulmányait a torontálvásárhelyi Moša Pijade Altalános iskola magyar tagozatán.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Többen is elmondták, hogy a nagybecskereki Egészségügyi Középiskolában szeretnének továbbtanulni. Ide 30 gyereket vesznek fel idén.

Az általános iskola nyolcadikosainak záróünnepsége után természetesen a továbbtanulás foglalkoztatja a szülőket és a gyerekeket. Kőműves Zoltán a nagybecskereki Egészségügyi Középiskolában szeretne tanulni, magyar nyelven: „A tervem, ha befejezem a négy osztályt, hogy még tovább tanulok, hogy orvos lehessek. Mindenki azt mondta szép és jó, csak az elvárások nagyok és tanulás is sok kell hozzá. Ha elérem, akkor a külföld az egyetlen akadály utána.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az iskola egyik legjobb tanulóját, Vereszki Kszéniát is az egészségügyi hivatás érdekli: „Szomorú vagyok, mert megszoktam az itteni embereket, szokásokat, megszoktam, hogy itt élek, nem fogok utazni, nem utaztam még ilyen sokat, de remélem, hogy megszokom, hogy a kollégiumban élek, barátokkal leszek egy szobában. Hiányozni fog persze a családom, de találkozni fogunk minden hétvégén.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A lányokat Nagybecskereken, a helyi leánykollégiumban, a fiúkat pedig a muzslyai Emmausz Katolikus Fiúkollégiumban várják. Ez utóbbiba 20 gyermeket is fogadhatnak idén - mondta el Kalapis Sztoján muzslyai plébános, a fiúkollégium igazgatója: „Várjuk a fiúk iratkozását. Amikor eljönnek nagybecskereki közép,- illetve szakiskolába iratkozni, akkor elvárjuk őket, jöjjenek ide a kollégiumba, hogy itt is elvégezzük az iratkozást, a helyfoglalást.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A nagybecskereki Egészségügyi Középiskolában minden évben biztosított a továbbtanulás magyar nyelven. Mártinov Magdolna, nagybecskereki pedagógus: „A magyar osztály kontinuitásban van, tehát 2001 óta minden évben egy magyar osztályt írunk be, mégpedig az egészségügyi nővér és technikus oktatási profilon. Minden tanévben 30 főre van kiírva a pályázat, és minden tanévben lényegében az osztály teljes kapacitással kezdi a tanévet.”

Vajdaság egész területéről érkeznek ide tanulni, remélhetőleg a jövőben minél többen - mondják a pedagógusok.

Torontálvásárhely
ballagás
Nagybecskerek

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.