Ugrás a tartalomra

Hova tovább? Középiskolai vásárt tartottak Adán

2023.03.16
12:57
2023.03.16
15:16
Forrás
Pannon RTV
Délutánba nyúlóan tekinthették meg az érdeklődő diákok a Középiskolák Vásárát az adai Cseh Károly Általános Iskolában. Az esemény célja, hogy a 7. és 8. osztályos tanulók számára kiigazodási lehetőséget adjon a pályaorientáció terén.

A továbbtanulási lehetőségek széles tárháza tárult az eseményre ellátogató több mint 150 diák elé. A nyolcadikos törökfalui Erdélyi Rómeónak már határozott véleménye van arról, hogy leginkább reáltantárgyakat előtérbe helyező középiskolában szeretné folytatja tanulmányait.

„Szerintem azért jók ezek a vásárok, mert vannak olyan diákok, akik döntésképtelenek vagy nem tudják esetleg, hogy miben jók, hová szeretnének továbbmenni. Én a Bolyaiba szeretnék menni, már el is kezdtem a felkészítőket.”

A több mint 15, leginkább a Tisza-mentén elhelyezkedő középiskola kiállítói standjánál a fiatalok mindent megtudhattak az iskolák szakágairól, mindamellett az esetleges kollégiumi bentlakásos kérdéseikre is választ kaphattak.

Sterbik Ildikó, igazgató, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „Mi a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban a 2023/2024-es iskolaévre 90 magyar ajkú elsős diák jelentkezését várjuk. A szakok megoszlása pedig úgy alakul, hogy a mezőgazdasági technikus szakra, 4 éves képzésre várunk 30 diákot, illetve a gépész szakirányon a hároméves képzésre, ami nagyon-nagyon népszerű az utóbbi időben gépjárműszerelőket, valamint vízvezeték- és fűtés és klimatizáló berendezés szerelőket várunk.”

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában már a hatodik osztályban megkezdődik a diákok pályaorientációs informálása. A tapasztalatok alapján leginkább a hetedikesek azok, akik még nem hoztak döntést a továbbtanulást illetően.

Dragin Anasztázia, főszervező, a Cseh Károly Általános Iskola pszichológusa: „Viszont a nyolcadikosoknak is kell gondolkozni arról, hogy mi lesz az a három szak, amit beírnak, mert legalább három szakot be kell, hogy írjanak arra az ún. kívánságlistára. Ez segíti abban őket, hogy könnyebben megtalálják azokat a tartalék szakokat is, hogyha éppen nem sikerül bejutni az első helyen lévőre, akkor jó lesz ez a második helyen lévő is.”

Egyébként elmondható, hogy a Cseh Károly Általános Iskola tanulói 85-86 százalékban az elsőnek bejelölt szakokra kerülnek be. A következő hetekben az iskolában sor kerül a végzős tanulók továbbtanulásáról szóló szülőértekezlet megtartására is.

középiskola
expó
Ada
kiállítás
Cseh Károly Általános Iskola
Dragin Anasztázia
Sterbik Ildikó

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.