Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Húsz éve alakult meg a VaMaDisz

2017-12-22
11:09
2017-12-22
16:25
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Diákszövetség az elmúlt két évtizedben több tízezer diák és egyetemi hallgató érdekeit képviselte Vajdaságban.

A szervezet tagsága csütörtök este jubileumi gálaestet szervezett annak érdekében, hogy méltóképpen megköszönhessék elődeiknek az elmúlt évtizedek munkáját.     

A Vajdasági Magyar Diákszövetség 1997-ben azzal a céllal jött létre, hogy érdek-képviseleti szervezetként itthon tartsa a magyar fiatalokat. Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke: „Úgy gondolom, hogy ez a 20 év alatt az alapvető célok nem változtak, ezt tapasztaltuk akkor is, amikor elődeinkkel és az alapítóinkkal leültünk beszélgetni, mert ők is nagy megelégedéssel vették tudomásul azt, hogy ez a szervezet 20 év után is létezik, hogy olyan programjaink vannak, mint az újvidéki Gólyabál, mint a felsőoktatási tájékoztató program, mint a felsőoktatási beilleszkedési program, amelyek 20 év után is léteznek.”

Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár:

A vajdasági magyar fiatalok érdekvédelmi szervezete az elmúlt 20 évben számos Kárpát-medencei ifjúsági szervezettel épített ki kapcsolatot. Az egyik legjelentősebb partnere a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, amelynek 2016-ban teljes jogú tagjává vált. Veres Márton, a HÖOK külhoni programjának vezetője: „Különböző szolgáltatásokat igyekszünk áthozni ide Vajdaságba. A Karrier-irodák elindításáról már korábban is volt szó, a háromból már egy el is indult Szabadkán. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy Újvidéken is el tudjon indulni, ezenkívül a HÖOK szolgáltatásait; jogsegélyszolgálat, érdek-képviseleti szolgáltatásoknak az átadása és bevonása folyamatosan jelen van, ezért utaztunk például együtt Brüsszelbe, az európai parlamentbe még a tavasz folyamán, tehát egy állandó és jól működő kapcsolat van a szervezetek között.”

VaMadisz

A VaMaDiSz az elmúlt évtizedek munkájával Vajdaság egyik meghatározó szervezetévé nőtte ki magát. Mindezt olyan programok megvalósításával érte el, mint a Vajdasági Szabadegyetem, vagy a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen megvalósított felsőoktatási ösztöndíj-program. Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár: „Itt külön kiemelném azt a munkát, amelyet az Újvidéki Egyetem kapcsán végeznek, ismerjük jól ezt a peres eljárást, amellyel kapcsolatban azt mondta az elnök úr, hogy a végsőkig ki fognak tartani, és elmennek a legfelsőbb szintig, hogy igenis lehessen az Újvidéki Egyetem Jogi Karán magyar nyelven is felvételizni.”

A diákszövetség a jövőben is a vajdasági magyar fiatalok érdekvédelmi képviseletét tartja elsődleges feladatának, így az elkövetkező években folyatják a magyar felvételi vizsgáért folytatott harcukat és a kisebbségi jogokért való kiállást.

Most

13:58

Ana Brnabić ismertette az új kormány céljait

Ana Brnabić szerb kormányalakító ma délelőtt a parlamentben ismertetett expozéjában hangsúlyozta, hogy az új kabinet a politikai és a gazdasági folytonosság kormánya lesz. Hat célt emelt ki, ezek közül a polgárok egészségét nevezte a legfontosabbnak.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.